Onsdag 19 Jan
Stockholm

Därför tittar vi på Kalle Anka under julafton

Familj tittar på Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul. Förvånad kvinna.
Nyheter24 försöker reda ut varför vi tittar på Kalle Anka under julafton. Foto: Pontus Lundahl TT / Pixabay

En lång och uppskattad tradition i Sverige är att, varje år, titta på Kalle Ankas under julafton. Men varför gör vi det?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Varje vinter, runt 15.00, så bänkar sig miljontals människor i Sverige framför tv:n för att fira in julafton. Vi tror ni känner till proceduren som vi pratar om.

Det är såklart för att titta på det traditionsenliga programmet Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul samtidigt som årets julvärd firar in julen med oss.

Men hur blev det så här? Varför tittar vi på snuttar av Robin Hood och Lady och Lufsen under julafton? Det reder vi på Nyheter24 ut.

Kalle Anka roar stora som små under julafton. Bildkälla: Pontus Lundahl /TT

Sändes för första gången i Sverige 1960

Detta kan komma som en chock för somliga men Kalle Anka har faktiskt inte alltid sänts under julafton här i Sverige. 

Programmet hade premiär den 24 december 1960 men har sedan dess varit ett återkommande segment i vårt julfirande, enligt Ankeborgsposten.

Intressant nog så var Sverige väldigt snabb på bollen när det kommer till att sända Kalle Anka under jul.

Varför då? 

Jo – det är så att Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul, som programmet faktiskt heter, hade sin premiär i USA 1958, alltså endast två år innan premiären i Sverige.

Fruktansvärt populärt

En av anledningarna till att programmet blev en bestående del i vårt julfirande här i Sverige skulle kunna vara dess enorma popularitet.

Mediamätning i Skandinavien, som genomför tittarmätningar i Sverige, brukar årligen släppa rapporter på vilka program som hade flest tittare under året och föga förvånande så är Kalle Anka ofta där i toppen och tävlar.  

Senast 2017 så blev faktiskt programmet det mest sedda under året. Hela 3 865 000 personer kurade ihop sig i sofforna och kikade, enligt en rapport från Mediamätning i Skandinavien.

Försökte ta bort Kalle – blev livat

Som vi nämnde tidigare i artikeln så är Kalle verkligen, ja verkligen populärt.

Det fick även SVT:s förre programchef Mikael Olsson uppleva då han, för nästan 20 år sedan, ville ta upp debatten om SVT skulle fortsätta sända Kalle Anka under jul eller inte.

Det blev helt enkelt ramaskri och folk blev så upprörda att SVT:s dåvarande vd Sam Nilsson var tvungen att gå ut och dementera det hela, skriver SVT.

Haft olika sändningstider

Chock nummer två kan komma som ett brev på posten. Visste du att det ikoniska programmet inte alltid har sänts mellan 15.00 och 16.00 på julafton? Eller ja, i alla fall om vi ska tro Magic Movies.

Tydligen ska det ha varit så att programmet innan 1976 hade flertalet olika sändningstider.

Det vill säga att det, vissa år, kunde sändas på en sån galen tid som 14.25. Något som förmodligen skulle förvirra en hel del människor idag då vi är så vana att programmet brukar gå 15.00. 

Men som sagt, sedan 1976 så är det ordning och reda på tv-tablån. Så skriv in 15.00 den 24 december i almanackan!

Har du undrat över vilken karaktär du är mest lik i Kalle Anka? Då behöver du inte undra länge till. Gör vårt test och ta reda på det här!

Brukar du titta på Kalle Anka under julafton?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela