Kollage Kalla Fakta
I kvällens avsnitt av Kalla Fakta så granskas rasprofilering inom polisen. - Foto: Kalla Fakta / TV4

Kalla Faktas vassa granskning – rasprofilering inom polisen

I kvällens Kalla Fakta vittnar svenskar om rasprofilering, rasism och övervåld hos polisen – ett problem som är väldokumenterat och erkänt hos polisverksamheter utomlands men som den svenska polisledningen inte vill kännas vid.


I kvällens Kalla Fakta granskar programmet rasprofilering hos svenska polisen. Ett problem som är väldokumenterat och erkänt i andra länder, men som svenska Polismyndigheten idag inte väljer att föra någon statistik på, enligt Kalla Fakta. 

Vad är rasprofilering?

Rasprofilering syftar på att myndigheter eller andra institutioner granskar personer med visst utseende, ursprung och etnicitet hårdare än andra. Särbehandlingen syftar även på att personer som upplevs ha "lägre klass" , exempelvis på grund av ekonomiska skäl eller annan utsatthet, enligt ACLU

Flera vittnar om fall i Sverige

Men hur ser det ut i Sverige? Nyheter24 rapporterade tidigare om ett fall som ägde rum efter en poesifestival i Stockholm, där stark kritik riktades mot ordningsvakter och polisen. 

Fallet är bara ett av många där personer vittnar om övertramp, respektlöshet och en användning av våld som de menar inte hade brukats om de inte såg ut som de gjorde. 

Sonen stannades i tullen

Och nu riktar Kalla Fakta ljuset på fenomenet som omtalas av många. I kvällens avsnitt berättar Martin Atterby och hans son Sebastian Atterby om hur deras familjesemester fick en bitter eftersmak efter ett bemötande i tullen.

Pappa Martin Atterby och sonen Sebastian Atterby. Bildkälla: TV4

– Vi går ut en hel familj genom tullen och de väljer att plocka in en person, en person som är den enda med dreadlocks och mörkhyad. Vi går i en grupp och han blir utpekad ur den gruppen, det fanns verkligen inte mycket annat att ta på från deras sida som grund för urval, säger Martin Atterby i programmet

– Man känner sig kränkt, förlöjligad att det händer så här på familjesemestern med hela familjen, berättar sonen Sebastian vidare.

Kläddes av nakna utomhus under vintern

I programmet berättar även Danny Gunther om hur han och vänner slumpmässigt stannades av polis och tvingades klä av sig nakna, utomhus i minusgrader. 

Händelsen ska ha ägt rum när han promenerade hem efter att ha besökt sin kusin. När en mötande polisbil såg Danny och hans vänner, stannades de av polisen och instruerades att rada upp sig mot en vägg. Polisen sade sedan till vännerna att de skulle ta av sig byxorna. När vännerna frågade varför de stannades förklarade polisen att de skulle visiteras. 

"Jag har aldrig blivit behandlad så" säger Danny Gunther i kvällens Kalla Fakta. Bildkälla: TV4, Kalla Fakta

I Kalla Fakta förklarar Danny att alla var chockade, men att de följde polisernas instruktioner – tills att de tillsades att ta av sig kalsongerna. När Danny påpekade att det var minst -5 grader ute och att det var mitt i vintern fick vännerna som svar av en av poliserna att de "sket fullständigt i det och det gäller er alla". 

Enligt Danny lät polisen honom och vännerna gå efter händelsen, men han förklarar att upplevelsen lämnade honom skärrad.

– Till och med om jag hade varit en kriminell människa, det är jag inte, jag har aldrig gjort någonting, jag har gått i skolan och gjort det jag ska göra, det... jag vet inte det... jag har aldrig blivit behandlad så, säger Danny i Kvällens program. 

I andra länder kallas det för rasprofilering. Att misstänkas för brott baserat på sitt utseende. Kalla fakta undersöker hur läget ser ut i Sverige och intervjuar närmare hundra personer som kontinuerligt stoppas av polis på grund av hur de ser ut.

Se klippen ifrån kvällens avsnitt av Kalla Fakta i videospelaren ovan. 

Programmet sänds i sin helhet ikväll klockan 21:00 på TV4. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du på Kalla Fakta?
Tack för din röst!