Ordningsvakt, Tunnelbana, Rinkeby.
Efter videon på en händelse i tunnelbanan spridits så möts ordningsvakter av stark kritik. - Foto: Foto: Johan Nilsson / TT, Privat.

Facebookvideon fångar ordningsvakternas agerande: "Vissa grät"

En video där det råder tumult på en tunnelbanestation i Stockholm har fått stor spridning på nätet – och många riktar stark kritik mot ordningsvakters och polisens agerande. Videon har nu skapat en het debatt gällande övervåld och maktmissbruk.


En video som fångats i en tunnelbanestation har fått stor spridning på nätet – och även väckt en het diskussion om övervåld och maktmissbruk hos polis och ordningsvakter.

Efter ungdomsevenemanget "Ortens bästa poet" i Rinkeby, stoppades en av evenemangsdeltagarna av ordningsvakter i tunnelbanan. Nu riktas stark kritik mot vakterna och polisens agerande, som enligt många är aggressivt och våldsamt i förhållande till vad situationen krävde. 

Ordningsvakt ingriper på grund av "misstänkt plankning"

I videon som delats på Facebook ser man hur en ordningsvakt och en polis håller fast en man vid en reklampelare. Mannen i fråga har, enligt flertal vittnen som Nyheter24 pratat med, gripits av ordningsvakter trots att han flertal gånger förklarar att han använde sitt giltiga SL-kort. Enligt vittnesmålen ska han utöver det ha erbjudit att ta fram och visa upp det ett flera gånger. 

Man kan även höra andra upprörda åskådare som ropar att mannen ska släppas, och som ifrågasätter agerandet. 

Tillåts inte visa sitt SL-kort

Under videons gång kan man höra mannen säga det som vittnen styrkt, bland annat ber han ett flertal gånger om att få sitt SL-kort testat för att verifiera att det är giltigt. Trots det väljer ordningsvakter och polis att inte släppa mannen, och håller istället fast honom. I tumultet stannar många åskådare upp, och man hör hur många uppmanar varandra att filma det som pågår.  

Polisen beordrar åskådare att lämna platsen

Senare i klippet hörs oroliga rop och skrik medan en civilklädd person hamnar på marken, strax utanför tunnelbanestationens ingång. Videon visar inte hur personen hamnat på marken, men i omgivningen står människor som skriker “ta det lugnt” till ordningsvakter och polis. 

En stund senare syns det hur mannen som hamnat på marken, ligger på mage med händerna bakom ryggen, medan en polis håller i honom. Polisen ber sedan de omgivande personerna backa, och lämna platsen.

Debatt om hurvida polis och vakter agerade rätt väcker starka känslor

I videons kommentarsfält råder många skilda meningar. Många påstår att polis och vakter agerat helt fel och att detta är ett exempel på maktmissbruk. Andra menar att polis och vakter gjorde sitt jobb, och menar att man inte vet vad som hände innan händelsen fångades på film, och därför inte kan säga att de inte har agerat fel sätt. 

Men vad var det egentligen som hände innan videon? Nyheter24 har intervjuat Ella som var i sällskapet bakom mannen i fråga. Hon befann sig också på platsen under händelsens gång. 

Var på plats: "Det hela var helt absurdt"

Ellas sällskap hade precis lämnat "Ortens bästa poet" och befann sig vid tunnelbanestationen för att åka hem. Hon och en vän stod bakom ett sällskap av tre män. En av dessa männen är personen som i videon hålls av ordningsvakter och polis. 

–Jag minns att jag säger “oj vad många ordningsvakter och poliser det är här”, att jag reagerar på det. De tre männen går före och blippar sina SL-kort för att komma ner till tunnelbanan – vilket jag då tydligt kan se eftersom jag bara står några meter ifrån, säger Ella till Nyheter24.

Ella förklarar att männen bara hann komma igenom spärren innan en av ordningsvakterna ropade “ Hörru du, du har inget kort”. Killarna som enligt Ella var synligt förvirrade, vände sig då om och frågade om ordningsvakten syftade på dem. 

Och det var efter det som hela situationen började, säger hon. 

– Vakten säger  “Du har plankat, du har inte dragit ditt kort” till en av männen. Han förklarar att han har gjort det, och erbjuder att visa det. Han upprepar att han kan visa sitt kort och då ropar vakten att han ska “sluta vara så uppkäftig” och att han inte kan “uppföra sig”. Vakter går sedan in genom spärrarna och drar ut mannen. 

Hon förklarar att allt gick väldigt snabbt efter det. Hon beskriver att polisen övervakade händelsen medan vakterna var de som agerade. 

– Mannen verkade väldigt chockad och säger “Kom igen, vad gör ni?”.

Och det är alltså här som Facebookvideon, enligt Ella, börjar. 

Hon förklarar att åskådare började stanna upp och uppmuntrade varandra att filma "för det hela var helt absurdt". Alla var väldigt rädda, men fortfarande väldigt lugna, enligt Ella. 

"Ungdomarna var oroliga och ledsna, vissa grät"

Mannen, en polis, och vakten förflyttar sig till en annan vägg. 

Något som Ella trycker på är faktum att mannen aldrig slogs, eller var våldsam, och att han upprepade gånger bad att få visa sitt kort för att reda ut händelsen. 

– De (vakterna) skriker bara “Ni är i vägen, ni är i vägen” men vi (åskådare) säger att vi har rätt att stå där. Vi står en bit ifrån, ingen rör vakterna eller så, vilket man kan se i videon, säger Ella. 

Hon berättar att polisen sedan började avvisa människor från platsen. 

– De var väldigt hotfulla. De börjar avvisa oss en och en, alla som ser vad som händer. Vi har inte hindrat någons arbete, vi har bara sett på passivt och filmat, men de använder ursäkter som “ni står i vägen” för att få bort oss. 

Enligt Ella, var många av ungdomarna väldigt oroliga.

– Många som är där är väldigt ledsna och oroliga. Vissa gråter och många kommer fram och frågar vad som har hänt. Arrangörer från "Ortens bästa poet" kommer fram och ifrågasätter vad som händer, och förklarar att han nyss var på evenemanget.

Polis frågade ungdomsvolontär om han var "efterlyst"

Hon förklarar att polisen, även under poesievenemanget som hölls i Rinkeby, fanns på plats. 

– De försökte inte interagera med de unga som var där för tävlingen, utan de gick runt och spanade. Istället för att ta det som ett tillfälle att faktiskt skapa en kontakt, intressera sig och skapa gemenskap med de som var där. 

Hon berättar även att en polis stoppat en av säkerhetsvolontärerna på evenemanget – för att fråga om han var efterlyst. 

– Han hade då sagt “jag är ju här och jobbar, kom du bara hit för att leta efter efterlysta personer?”. Så hela stämningen efter evenemanget var ju tyvärr ett misstänkliggörande, och övervåldet (i tunnelbanan), det är verkligen under all kritik.

Det som Ella upplever som mest upprörande är det faktum att polisen och ordningsvakten inte ville förklara sitt agerande. 

– Om man använder den nivån av våld för en “misstänkt plankning”, då kan man ju undra vad de gör när någon faktiskt plankar. 

"Förtroendet för ordningsvakter och polis har minskat markant"

– Även om det verkligen hade varit så att han hade plankat så finns det ingenting som ursäktar den typen av övervåld och aggressivitet, säger Ella.  

Hon förklarar att hennes förtroende för polis och ordningsvakter har minskat markant efter händelsen. Och att "Det känns otroligt sorgligt". 

– Det är många som inte upplever polisen som en “räddande makt”, utan mer att de missbrukar den makten de har, och att de exempelvis jobbar med rasprofilering. 

– Jag tror att det absolut finns personer som kan ha förtroende för polis och ordningsvakter, utifrån hur de ser ut. Men om ditt utseende inte passar den mallen kan polisen vara förödande för dig, utifrån hur de behandlar dig i situationer när du behöver hjälp, är utsatt, eller som denna gång anklagas, säger Ella. 

Polisen: "Vi ska gå igenom det här och se om något fel har begåtts"

Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby, har uttalat sig om händelsen i en intervju med Vi i Rinkeby. Han förklarar att situationen, som tidigare förklarat, började när en ordningsvakt ingrep i ett fall av misstänkt plankning.

Han säger också att en annan person lade sig i gripandet så kraftigt att hen fick avlägsnas från platsen. 

– Det är väldigt svårt att avgöra utifrån en film när man inte ser det initiala läget. Det säger jag inte för att förringa händelsen, utan vi ska gå igenom det här och se om något fel har begåtts från vår eller ordningsvakternas sida, säger Christoffer i intervjun.   

Försökte inte "mörka" situationen

Christoffer förklarar att polisen inte försökte "mörka" situationen genom att be åskådare att lämna platsen, utan att det endast var för att det blev väldigt stökigt i biljetthallen.  

– Att vi tömde hallen verkar ha uppfattats som att vi "mörkade", men det var av säkerhetsskäl, säger han till Vi i Rinkeby.

Han understryker även att polisen har nolltolerans i t-banan och inte jobbar mot personer, utan mot beteenden.

Läs även: Övervakningskamera fångade övervåldet på svenska häktet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.