Dammsugare, polisen, portfölj.
I söndags greps en man som misstänks ha lurat äldre på pengar. - Foto: Daniella Backlund, Therese Jahnson / TT, Shutterstock

Man misstänks ha lurat äldre på pengar – nu ber polisen om hjälp

Under söndagen grep polisen en man som misstänks ha lurat flera äldre på pengar, genom att ha utgett sig för att vara en dammsugarkontrollant. Nu misstänker polisen att fler än de som anmält kan ha drabbats.


Den 17 februari greps en man som misstänks för att ha lurat äldre på pengar genom att ha utgett sig för att vara en damsugarkontrollant. Mannen är misstänkt för bedrägeri mot minst nio personer, men på sin hemsida skriver polisen att fler äldre kan ha drabbats. 

Utgav sig för att jobba hos känd dammsugartillverkare

Under två månaders tid tror polisen att mannen lurat till sig äldres kontokort genom att ha utgett sig för att ha arbetat hos en känd dammsugartillverkare. 

Mannen ska ha riktat in sig på äldre i Stockholms södra län genom att ringa upp och säga att det fanns risk för att dammsugare från det specifika märket kunde börja brinna. 

Han menade att han därför behövde komma hem till dem för att kontrollera och åtgärda felet. 

När de han besökte sedan skulle betala för hans "tjänst" med sitt kontokort ska mannen ha tagit upp en kortläsare som inte fungerade. Han ska därefter ha tagit kontokortet med sig till sin bil, där han hade en annan kortläsare, för att sedan lämna platsen. 

Nu söker polisen efter fler som kan ha drabbats

Mannen kunde gripas av polis i söndags, men man tror att många fler än de som anmälts kan vara drabbade, skriver polisen på sin hemsida

– Polismyndigheten ser väldigt allvarligt på ärenden av denna karaktär. Det är väldigt angeläget för oss att hindra någon som vi bedömer som en högt brottsaktiv person. Detta särskilt då det drabbar äldre personer i hemmet som ska vara en trygg miljö, säger Mats Selerud, inspektör vid Globens lokalpolisområde i pressmeddelande. 

Känner du till någon som drabbats? Kontakta polisen på 114 14. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!