Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Smygrökte på jobbet – fick skriftlig varning av chefen

- 24/02/2019, 16:25 -

Förra året bestämdes det i Älmhult att det ska vara noll tolerans mot rökning på arbetstid. Det var dock inte alla som tyckte om det nya rökförbudet. Nu har nämligen en smygrökare blivit påkommen.

Under 2018 införde Älmhult förbud mot rökning på arbetstid. 

– Vi kan inte hindra någon att röka på lunchrasten, för det är inte arbetstid, sa Eva Bollovare kommunalråd i Älmhult, till SVT.

Får vänta till lunchrasten

Förbudet mot rökningen under arbetstid gäller alla anställda inom kommunen, men också förtroendevalda politiker. Vad innebär förbudet? All tid som räknas som arbetstid är det totalt rökförbud. Vill du ta en ciggis så får du helt enkelt vänta till lunchrasten.

Vill en anställd i Älmhult ta några bloss på rasten behöver hen även gå iväg en bit från arbetet, eftersom förbudet också gäller i närheten av arbetsplatsen.

Men det har nu visat sig att inte alla är paragrafryttare i kommunen. Nu har nämligen en smygrökare blivit påkommen. Vad konsekvenserna blev? En skriftlig varning, rapporterar Expressen.

Inte vanliga åtgärder

– Det är inte alls särskilt vanligt med sådana åtgärder. Älmhults kommun har ju en policy med rökfri arbetsmiljö och den måste vi följa, säger Kristina Spjuth Sahlberg, ordförande i Kommunal, sektion Älmhult till Smålandsposten.

Visste du att det från och med den 1 juli 2019 är slutrökt på alla uteserveringar i Sverige? Och det gäller inte endast på uteserveringar, utan även på andra allmänna platser utomhus. Dessa platser är tågperronger, allmänna lekplatser, busshållplatser samt idrottsplatser. Nyheter24 har tidigare skrivit om lagändringen och det kan du läsa mer om här.

Tycker du det är rättvist?