Cigarettfimp, askkopp
Anställd fick en skriftlig varning. - Foto: isabell Höjman/TT

Smygrökte på jobbet – fick skriftlig varning av chefen

Förra året bestämdes det i Älmhult att det ska vara noll tolerans mot rökning på arbetstid. Det var dock inte alla som tyckte om det nya rökförbudet. Nu har nämligen en smygrökare blivit påkommen.


Under 2018 införde Älmhult förbud mot rökning på arbetstid. 

– Vi kan inte hindra någon att röka på lunchrasten, för det är inte arbetstid, sa Eva Bollovare kommunalråd i Älmhult, till SVT.

Får vänta till lunchrasten

Förbudet mot rökningen under arbetstid gäller alla anställda inom kommunen, men också förtroendevalda politiker. Vad innebär förbudet? All tid som räknas som arbetstid är det totalt rökförbud. Vill du ta en ciggis så får du helt enkelt vänta till lunchrasten.

Vill en anställd i Älmhult ta några bloss på rasten behöver hen även gå iväg en bit från arbetet, eftersom förbudet också gäller i närheten av arbetsplatsen.

Men det har nu visat sig att inte alla är paragrafryttare i kommunen. Nu har nämligen en smygrökare blivit påkommen. Vad konsekvenserna blev? En skriftlig varning, rapporterar Expressen.

Inte vanliga åtgärder

– Det är inte alls särskilt vanligt med sådana åtgärder. Älmhults kommun har ju en policy med rökfri arbetsmiljö och den måste vi följa, säger Kristina Spjuth Sahlberg, ordförande i Kommunal, sektion Älmhult till Smålandsposten.

Visste du att det från och med den 1 juli 2019 är slutrökt på alla uteserveringar i Sverige? Och det gäller inte endast på uteserveringar, utan även på andra allmänna platser utomhus. Dessa platser är tågperronger, allmänna lekplatser, busshållplatser samt idrottsplatser. Nyheter24 har tidigare skrivit om lagändringen och det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är rättvist?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.