Lördag 19 Jun
Stockholm

Nu är det klart: Rökförbud på alla uteserveringar sommaren 2019

Drinkar och cigaretter
Röförbud på uteserveringar införs i juli 2019. Foto: Foto: Claudio Bresciani / TT, Pixabay

Från och med den 1 juli 2019 är det slutrökt på alla uteserveringar. Det meddelade riksdagens socialutskott under torsdagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare i år lade regeringen fram ett förslag om att det inte längre ska vara tillåtet att röka på flera allmänna platser, däribland på uteserveringar.

– Det finns ett mycket brett stöd bland den svenska befolkningen för att ta ytterligare steg, inte minst för att skydda barn och unga, sade socialminister Annika Strandhäll till Aftonbladet när regeringen lade fram förslaget.

Och i sommar är det alltså dags att säga "bye bye" till ciggen på uteserveringen, alltså inget mer "sitta och kedjeröka" med en god drink i handen. 

Träder i kraft 2019

Under torsdagen röstade riksdagens socialutskott för regeringens förslag om att införa ett rökförbud på landets uteserveringar, rapporterar Aftonbladet. 

Förbudet kommer att träda i kraft den 1 juli 2019. 

En liten del av ett större mål 

Att införa rökförbud på uteserveringar är ett av delmålen i ett försök att minska svenskarnas tobaksvanor. Slutmålet är att hela Sverige ska vara rökfritt år 2025, skriver Aftonbladet. 

Gäller även andra allmänna platser 

Rökförbudet kommer inte endast att gälla på uteserveringar, utan även på andra allmänna platser utomhus. Dessa platser är tågperronger, allmänna lekplatser, busshållplatser samt idrottsplatser. 

Inte heller e-cigaretter kommer undan, då förbudet kommer att gälla dem också, skriver Aftonbladet

Vill förbjuda självbetjäning av snus 

Förutom att införa rökförbud på flera allmänna platser, vill regeringen också reglera möjligheten att köpa snus. De vill nämligen förbjuda självbetjäning av snus, det vill säga att snuset måste vara placerat bakom kassan eller i digitala skåp, där man själv går och hämtar ut snuset med hjälp av en kod, rapporterar Expressen. 

Men huruvida det förslaget röstas igenom eller inte får vi vänta med att se. Tisdagen den 12 december ska riksdagen rösta och fatta ett beslut. Men först ska utskottet göra justeringar och sedan ska de hålla en debatt på tisdag den 11 december, skriver Expressen

Nyheter24 har tidigare skrivit om de badplatser i Sverige som har förbjudit rökning. Bland annat har Blekinge kommun samt Norrköping kommun infört rökförbud vid deras bad. Det kan du läsa mer om här!

Tycker du att lagen är bra?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela