Skylt för Migrationsverket, delgivningsbrev Kronofogden
Kronofogden ska försöka driva in miljonskuld hos Migrationsverket. - Foto: Adam Wrafter SvD/TT & Henrik Holmberg Fotograferna Homberg / TT

Hyresvärdarnas missnöje mot Migrationsverket – kräver miljonbelopp

Efter flyktingkrisen 2015 rapporterade flera hyresvärdar och fastighetsbolag att många lägenheter och rum drabbats av orimligt slitage. Redan förra året krävdes myndigheten på flera miljoner kronor och nu har 16 ärenden gått vidare till Kronofogden.


Många av oss känner till den statliga myndigheten Kronofogden. De är ju bland annat de som kommer och bankar på dörren när skulder ska indrivas. 

Men behöver andra statliga myndigheter vara rädda för Kronofogden? Ja, Migrationsverket har nämligen skulder i miljonbelopp som Kronofogden nu ska driva in, skriver Hem och Hyra.

Migrationsverket har miljonskulder till Kronofogden. Bildkälla: Adam Wrafter SvD/TT

Cirka en miljon i skuld

Totalt sett hanterar Kronofogden 16 fall av indrivningar mot Migrationsverket för närvarande. Den totala summan ska vara 979 842 kronor.

– Exakt hur det går till vad gäller Migrationsverket kan jag inte svara på på rak arm, men rent allmänt så är det klart att vi i första hand försöker driva in pengar av det skäl att det är enklast. Det är mer kostsamt för alla att driva in inventarier eller fastigheter, säger Mikael Kronzell, chef för på Kronofogdemyndigheten, till Hem och Hyra.

Missnöjda hyresvärdar och fastighetsbolag

Vilka är de då som kräver pengar av Migrationsverket? Jo – enligt Hem och Hyra så rör det sig om missnöjda hyresvärdar och fastighetsbolag som valt att driva ärendet vidare till Kronofogden.

Själva grunden till missnöjet ska vara att flera lägenheter och rum fått utstå onormalt slitage efter att ha blivit uthyrda under flyktingkrisen 2015. Därefter krävdes Migrationsverket på 190 miljoner kronor, en summa som Migrationsverket inte betalat ut till fullo, skriver Hem och Hyra.

– Det ingår inte i någon hyra att man ska få slå sönder och stjäla saker. Det är skador som är orimliga att acceptera för en hyra, sade Mattias Hellström till Hem och Hyra om kravet då.

Migrationsverkets presstjänst meddelar att alla form av anspråk som hamnar hos kronofogden bestrids. Men enligt en granskning så är det en majoritet som bestrids. Det är alltså de som inte bestridits som nu kommer att drivas vidare av Kronofogden.

I början av 2019 kritiserades Migrationsverket hårt av ett test om kristendom de lanserade. Här kan du läsa allt om det!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!