Migrationsverkets frågor har fått kritik.
Har du gjort testet som bygger på Migrationsverkets frågor om kristendomen? - Foto: Unsplash/Skrämdumpar

Testet som baseras på Migrationsverkets kritiserade frågor

Är jag kristen? Så heter den hashtag som diskussioner kring ett test på hur kristen man är gått under. Testet är utformat utifrån Migrationsverkets frågor som ställs till asylsökande som uppger att de har konverterat till kristendom.


Det var under 2017 som SVT avslöjade vilka knep som Migrationsverkets använder sig utav för att se om asylsökande kristna konvertiter verkligen är kristna.  Enligt SVTs avslöjande ställdes ’’husförhörsliknande’’ och mycket svåra frågor om kristendom till de asylsökande i sina utredningar. 

Avslöjandet bemöttes med en mängd kritik riktat mot Migrationsverket, där till exempel diakon i artikeln menade att Migrationsverkets handlande kan tyda på en ’’religiös analfabetism’’.

Ett test utformat utifrån frågor som ställts till asylsökande i Migrationsverkets utredningar har nu diskuterats flitigt på twitter och andra sociala medier under hashtaggen #ärjagkristennu. 

En kritisk debatt

De är främst på twitter som en kritisk debatt kring Migrationsverkets orimlighet i deras metoder återigen har väckts, just eftersom de allra flesta som tagit testet endast fått några i få procent rätt.

Micael Grenholm är en av personerna bakom testet. Han säger att testet skapades för att belysa problematiken i Migrationsverkets utredningar.

– Testet gjordes för att uppmärksamma vilka dåliga frågor Migrationsverket använder sig av för att avgöra om ens kristna tro är genuin. Vi gjorde därför ett test för att se om folk som är kristna faktiskt klarar av att svara på frågorna och svaret har varit ett överväldigande nej, berättar Grenholm för Nyheter24.

Och testet har fått ett gensvar Grenholm hoppades på, till exempel riktar många användare på Twitter kritik mot Migrationsverket. En person skriver ’’Jag kan en massa men de glömde att fråga om jag tror. Det borde väl vara det centrala. Eller?’’.

Grenholm menar att det till och med är doktorer i teologi som inte klarat testet, just för att vissa frågor är obesvarbara och det vittnar om att de som utformat frågorna inte har särskilt bra koll på kristendomen.


Migrationsverket har svarat på användare som reagerat på Twitter och hävdar att testet är missvisande, trots att testets initiativtagare berättar att det utgår ifrån frågor som de själva har ställt asylsökande i utredningar. 

Hur kristen är du? Testa dina kunskaper här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gjort testet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

USA: Vapen förstörda i Jemen

Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.