Migrationsverkets frågor har fått kritik.
Har du gjort testet som bygger på Migrationsverkets frågor om kristendomen? - Foto: Unsplash/Skrämdumpar

Testet som baseras på Migrationsverkets kritiserade frågor

Är jag kristen? Så heter den hashtag som diskussioner kring ett test på hur kristen man är gått under. Testet är utformat utifrån Migrationsverkets frågor som ställs till asylsökande som uppger att de har konverterat till kristendom.


Det var under 2017 som SVT avslöjade vilka knep som Migrationsverkets använder sig utav för att se om asylsökande kristna konvertiter verkligen är kristna.  Enligt SVTs avslöjande ställdes ’’husförhörsliknande’’ och mycket svåra frågor om kristendom till de asylsökande i sina utredningar. 

Avslöjandet bemöttes med en mängd kritik riktat mot Migrationsverket, där till exempel diakon i artikeln menade att Migrationsverkets handlande kan tyda på en ’’religiös analfabetism’’.

Ett test utformat utifrån frågor som ställts till asylsökande i Migrationsverkets utredningar har nu diskuterats flitigt på twitter och andra sociala medier under hashtaggen #ärjagkristennu. 

En kritisk debatt

De är främst på twitter som en kritisk debatt kring Migrationsverkets orimlighet i deras metoder återigen har väckts, just eftersom de allra flesta som tagit testet endast fått några i få procent rätt.

Micael Grenholm är en av personerna bakom testet. Han säger att testet skapades för att belysa problematiken i Migrationsverkets utredningar.

– Testet gjordes för att uppmärksamma vilka dåliga frågor Migrationsverket använder sig av för att avgöra om ens kristna tro är genuin. Vi gjorde därför ett test för att se om folk som är kristna faktiskt klarar av att svara på frågorna och svaret har varit ett överväldigande nej, berättar Grenholm för Nyheter24.

Och testet har fått ett gensvar Grenholm hoppades på, till exempel riktar många användare på Twitter kritik mot Migrationsverket. En person skriver ’’Jag kan en massa men de glömde att fråga om jag tror. Det borde väl vara det centrala. Eller?’’.

Grenholm menar att det till och med är doktorer i teologi som inte klarat testet, just för att vissa frågor är obesvarbara och det vittnar om att de som utformat frågorna inte har särskilt bra koll på kristendomen.


Migrationsverket har svarat på användare som reagerat på Twitter och hävdar att testet är missvisande, trots att testets initiativtagare berättar att det utgår ifrån frågor som de själva har ställt asylsökande i utredningar. 

Hur kristen är du? Testa dina kunskaper här!

/
Relaterat
Har du gjort testet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nyfikna vid avspärrat skredområde under natten

Kvinna väcktes av okänd man – gick in med borttappad nyckel

En kvinna i Göteborg vaknade under natten av att en man låste upp hennes ytterdörr.

Kriminellas nya metod – mobilmålvakter: "Det känns orimligt"

1 timme sedan
Sedan anonyma kontantkort förbjudits i augusti 2022 flaggar nu polisen för att kriminella personer börjat använda sig av så kallade mobilmålvakter, rapporterar P4 Skaraborg.

Väderentusiaster ska hjälpa SMHI

1 timme sedan
Väderintresserade privatpersoner ska hjälpa SMHI att samla fakta om skyfall och regnoväder.

Fartyg med ukrainskt spannmål har nått Turkiet

1 timme sedan
Ett andra fartyg med spannmål som skeppats från Ukraina nådde på söndagen Turkiet, uppger flera sjötrafiksajter.

Tomt i plåboken? Så skaffar du extrapengar under krisen

1 timme sedan
Tomt på kontot, ändå en driva med räkningar. Så hur kan man göra för att få in mer pengar? Här är tips från privatekonomerna.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.