Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stormen Freya drar in över landet – "Kan bli åska i regnet"

- 04/03/2019, 18:48 -

I helgen som var stormade Freya in över Storbritannien med riktigt kraftiga vindar. Som följd blev det en hel del översvämningar i landet. Nu är det Sverige tur.

Men det är inte i lika stor utsträckning som vårt avlånga land Sverige påverkas av Freya, hoppas vi!

Är man norr i landet kan man ta det lugnt – än så länge. Stormen Freya har dragit in i flera delar av landet. Vi kan förvänta oss ett fortsatt regn i södra Sverige, och i delar av Västra Götaland kan det bli en del åska. 

10 millimeter 

Natten mellan söndag och måndag kom det nästan 10 millimeter regn Skåne. Och ska vi tro prognosernas regnmängder så kan det bli runt 15-20 millimeter där stormen sveper förbi.

Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm, berättar att det regnar kraftigt i bland annat Skåne.

– I natt kom det nästan 10 millimeter, men det lär bli större noteringar senare i dag, sa meteorologen på Storm Lasse Rydqvist om det kraftiga regnet i Skåne till Expressen.

21 meter per sekund

Spåren som Freya lämnat efter sig hittills i Västra Götaland är riktigt hårda vindar. Vindbyar har uppmätts i Falsterbo på strax över 21 meter per sekund. Men där är det inte nog, det kan även bli åska.

– Det finns risk för att det kan bli åska i regnet, men jag har inte sett någon sådan notering än, fortsätter Lasse Rydqvist.

Stabilt och vackert väder

Men det blir inte regn och rusk i hela landet. Befinner man sig norrut så bör man nog passa på att njuta lite. Där övergår nämligen regnet till snö, och inte alls i lika stor mängd som i södra Sverige.

I Uppland och Gästrikland snackar vi några enstaka centimeter snö. 

– Där är det stabilt och vackert väder. Ganska kallt visserligen, men fint, avslutar Lasse Rydqvist till Expressen.

Orsaken till det fina vädret är att det ligger ett högtryck över Norrland som tvingar bort stormen Freya, vilken lyx för alla som precis påbörjat sportlovet med toppenväder!

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur länge vintern faktiskt stannar. Nyfiken på när det blir vår på riktigt? Då kan du läsa mer om det här.

Längtar du till sommaren?