Söndag 9 Maj
Stockholm

Meterologen berättar: Så länge stannar vintern

Snö och vinter i all ära, men när kommer våren?
Just nu är det riktigt kallt ute, men när kommer våren egentligen?. Foto: Jonas Berglund/TT/Unsplash

Redan trött på vintern? Håll ut, gå i ide eller åk utomlands för vinterkylan kommer inte släppa greppet på ett bra tag.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vintern har gripit tag i Sverige och SMHI:s varningar för stora mängder snö och blixthalkor avlöser varandra. Och det verkar bara fortsätta. SVT-meterologen Nitzan Cohen säger till Aftonbladet att från och med denna vecka får vi en kallare vädertyp och efter den 20 januari kommer det vara vinterväder i hela Sverige. Och här kommer det tuffaste: kylan kommer också sannolikt att behålla sitt grepp ända in i mars då våren kommer. 

Vintervädret håller i sig ett bra tag till. Foto: Pernilla Wahlman/TT

Slutet på mars eller början på april

Förra året kom våren den 4 april i nästan hela Götaland och Svealand. Det var lite senare än det historiska snittet. Men i år tror Nitzan Cohen att våren kommer tidigare än så, troligtvis redan i mars. 

– Det är svårt med timingen så långt på förhand. Men som det ser ut ser jag det som sannolikt att vi får ett väderomslag till varmare väder då, så att folk kommer att känna att våren är på väg. I mellersta och norra Sverige kan skiftet ske något senare, i slutet på mars eller i början på april, säger SVT-meteorologen Nitzan Cohen till Aftonbladet

Det som räknas som den meteorologiska våren är när vädret har en snittemperatur på mellan 0 och 10 grader sju dagar i följd. Om du håller koll på snittemperaturen kan du alltså själv räkna ner till när våren har kommit där du bor!   

Många längtar till våren. Foto: Hasse Holmberg/TT
Längtar du till våren?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela