Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är SL:s nya tunnelbanor – då kommer de börja rulla

- 08/03/2019, 19:51 -

96 nya vagnar kommer börja rulla på röda linjen i Stockholm nu i sommar. SL går ut med att dessa vagnar kommer åka snabbare, vara säkrare och mer bekväma för alla resenärer i tunnelbanetrafiken. Och utseendemässigt ser de helt annorlunda ut.

Färre sittplatser, fler dörrar, bättre komfort och snabbare fart är några av de signalement som beskriver SL:s nya tunnelbanetåg. Modellen kallas C30 och är anpassade efter Stockholms snabbt ökade kollektivtrafik. 

Mer plats för rullstolar och barnvagnar i de nya vagnarna. Bildkälla: SLL

Smidigare av-och påstigning

Sittplatserna kommer bli färre och tunnelbanan kommer att ha bredare gångar som ska ge plats för barnvagnar, rullstolar och fler stående resenärer. Detta kommer även leda till en smidigare av-och påstigning. De platser där tyget är gult är avsedda för resenärer med särskilda behov, skriver Metro. 

Joakim Swahn, ansvarig för tillgängligheten av de nya vagnarna, berättar till tidningen att SL har samarbetat med Synskadades riksförbund (SRF), Funktionsrätt Stockholms län och DHR.

– Jag tror verkligen att det här blir ett lyft för kollektivtrafiken. Sittplatserna blir visserligen färre men samtidigt gör vi flera förbättringar för resenärerna, säger han. 

De nya vagnarna har plats för fler resenärer. Bildkälla: SLL

Visuell information

Själva resan kommer även bli mer bekväm för resenärerna. Tågen är utformade på så sätt att de accelererar och bromsar in mjukare. Även information, såsom utrop blir mer tydlig och synkroniserad med skärmar som upplyser om stationsöversikter och dynamiska linjekartor. 

Nytt tyg på sittplatserna är också en av förändringarna. SLL meddelar att tygen fortfarande kommer vara kopplade till Stockholm och kärleken till huvudstaden. Men själva mönstret är helt nytt - och SL:s tekniska projektledare Helena Pagels avslöjar att något är annorlunda med tyget:

– Formgivaren ville ge tyget en "twist" och ett personligt tilltal och skapade något oväntat som bryter mönstret på vissa ställen. Du kommer förstå när du upptäcker det. Den som reser får se, säger hon 

Vill du se fler bilder av hur nya tunnelbanetågen kommer se ut i sommar? Se videon högre upp!

Andra tillgänglighetsanpassningar

  • Blindskrift
  • Dörrknappar med ljudkontraster exteriört & interiört
  • Tydligare varningssignal vid dörrstängning
  • Högre friktion i golvmattan för att minska halkrisken

Nyheter24 har tidigare skrivit om nya förslag kring bättre säkerhet i tunnelbanan, läs mer om det här!

Åker du ofta tunnelbana?