Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu är det bestämt – totalt rökförbud på stränder i Varberg

- 15/03/2019, 16:32

Debatten kring rökförbud på offentliga platser har varit het bland svenskarna, och förbudet slutar inte bara vid uteserveringarna. Nu har Varberg tagit beslutet – totalt rökförbud på stränderna från och med i sommar.

Nu är det bestämt – Varberg kommun förbjuder rökning på kommunala badplatser från och med i sommar. 

Förslaget gick igenom tack vare kommunstyrelsens arbetsutskott, och frågan började diskuteras i samband med invigningen av Fästningsbadet sommaren 2018. 

– När jag och Tobias Carlsson, L, var på invigningen tyckte vi att det vore bra att ha rökfritt på ett sådant nytt och fint bad, inte minst för att förhindra nedskräpningen, säger Ann-Charlotte Stenkil, M, för Expressen.

Politiker vill förhindra nedskräpning på allmänna badplatser i Varberg.
Politiker vill förhindra nedskräpning på allmänna badplatser i Varberg. Bildkälla: Erik Johansen/TT

Svårt att kontrollera

Dock är rökning på stranden inget som kommer bestraffas i form av böter eller repressalier. Ann-Charlotte Stenkil, som även är kommunstyrelsens ordförande, förklarar att det är på grund av att påbudet är svårt att bevaka. 

–  Det är ju svårt att kontrollera efterlevnaden och ingen kommer ju att bötfällas eller så. Men det blir ett påbud om rökfrihet på samtliga badstränder, berättar Ann-Charlotte Stenkil för Hallands Nyheter.

Rökförbudet börjar gälla från och med juni
Rökförbudet börjar gälla från och med juni. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Blir verklighet i juni

Varberg är långt ifrån den första kommunen som förbjuder rökning på offentliga badplatser, redan 2016 förbjöds det i Karlshamn och för drygt ett år sedan fastställdes beslutet även i Olofström. 

Nu ska beslutet hanteras av kommunstyrelsen och fullmäktige, och planen är att påbudet blir verklighet i juni i år, rapporterar Expressen.

Nyheter24 har även skrivit om hur det kommer sig att det blev rökförbud på uteserveringar, läs mer om det här!

Tycker du att rökförbud på stränder är bra?