cigaretter, man som röker
Rökförbudet på uteserveringar och sndra offentliga platser träder i kraft den 1 juli 2019. - Foto: Bildkälla: Pixabay (bilden är ett montage)

Rökförbud på alla uteserveringar i sommar – hur blev det så?

Om rökförbud ska gälla eller inte på uteserveringar och andra offentliga platser har blivit något av en vattendelare för svenskarna. Men nu har regeringen röstat ja för rökförbud. Nyheter24 ger dig svaren på hur det kunde bli såhär.


Att rökning på allmän plats blir allt mer kritiserat är ingen hemlighet. Det har länge pågått en debatt i Sverige huruvida rökare ska få vistas på uteserveringar, stå i busskurer och befinna sig på lekplatser samtidigt som de njuter av en cigarett. 

Nu har ett lagförslag som innebär totalt rökförbud på dessa typer av offentliga platser fått majoritet i Riksdagens omröstning under torsdagen. 

Så påverkas du

Vad straffet blir för den som efter den 1 juli 2019 ändå väljer att röka på uteserveringen är ännu oklart. Men om olovlig rökning på offentlig plats kommer betraktas som förargelseväckande beteende kan det leda till penningböter. 

I andra länder där förbudet redan är ett faktum är straffet för olovlig rökning högt. I Argentina är rökning förbjuden på alla offentliga platser sedan 2011. Påföljden om man bryter mot denna lag kan "ge böter på värdet motsvarande 250 till 1 000 000 paket av marknadens dyraste cigaretter", enligt Metro.

Lagen gäller även e-cigaretter och begränsar försäljningen av både cigaretter, e-cigaretter och snus. 

Rökning på andra allmänna platser så som tågperronger kommer förbjudas i och med den nya lagen. Bildkälla: Jessica Gow/ TT

Bakgrund

Det var inte tidigare än år 2005 som regeringen röstade fram en ny lag kring rökning inomhus. Sverige införde då totalt rökförbud inomhus på restauranger, caféer och kontor, rapporterar Aftonbladet. 

I början av år 2018 lades ett ytterligare förslag fram till Riksdagen som socialutskottet snabbt ställde sig bakom. Förslaget gäller förbud av rökning på flera nya platser utomhus.

Det övergripande målet med den nya lagen är att regeringen vill ha ett rökfritt Sverige 2025. Förbudet kommer gälla på tågperronger, busshållsplatser, lekplatser, idrottsplatser och uteserveringar, skriver Aftonbladet

Efter den 1 juli är rökning på uteserveringar inte längre lagligt. Bildkälla: Tor Johansson/ TT

Vad tycker svenskarna?

Då många tycks vara förfärade av att den nya lagen om rökförbud träder i kraft i sommar visar en undersökning från 2017 annorlunda. 

Yougov genomförde totalt 1 524 internetbaserade intervjuer mellan den 12 och 18 april med män och kvinnor som var 18 år eller äldre. 

Enligt Yougov var en majoritet, 65 procent av svenskarna, positiva till ett rökförbud på uteserveringar. Hela 80 procent av respondenterna som svarat i intervjun ville också ha rökförbud på lekplatser, skriver Metro. 

De som var negativt inställda och inte höll med om att ett rökförbud på uteserveringar ska införas utgjorde 19 procent av de svenskar som deltagit i undersökningen, enligt undersökningen från Yougov på beställning av Metro

Hela 65 procent av svenskarna tycker det är dags att fimpa rökningen på uteserveringar. Bildkälla: Isabell Höjman/ TT

Andra länder som infört rökförbud

Att förbjuda rökning på allmän plats är Sverige inte först med att göra. Under de senaste åren har liknande lagar trätt i kraft bland annat i länder inom EU. 

Ett annat exempel är Lettland där rökning nära barn räknas som misshandel vilket kan leda till stränga straff, enligt Metro

Nyheter24 har tidigare skrivit om en hyresvärd som fått nog av rökning inne i lägenheterna och därmed försökt införa ett lokalt rökförbud. Läs mer om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att den nya lagen är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.