Då kan du se supermånen i mars
Då gör supermånen comeback i mars - Foto: Johan Nilsson TT/TT & Jeff Taylor AP/TT

Supermåne i mars 2019 – då kan du se den som bäst

Den 21 mars är det dags för den tredje och sista supermånen för 2019. Men vad är en supermåne och när kan du se den som bäst? Det reder Nyheter24 ut.


Den 21 mars 2019 får vi ännu en chans att bevittna det globalt populära fenomenet vi kallar för supermåne. Har du missat de tidigare tillfällena att se en supermåne i år? Då bör du ta vara på denna.

Det är nämligen för sista gången under 2019 som vi kommer att kunna njuta av månens temporära optiska illusion på himlavalvet.

En vacker supermåne. Bildkälla: Jon Olav Nesvold NTB scanpix/TT

När ser du den som bäst?

Till skillnad från förra månadens supermåne som du kunde bevittna nästan mitt på dagen runt 16.00, så måste du nog fylla upp kaffetermosen den här gången. Supermånen inträffar nämligen 02:43 den 21 mars här i Sverige, enligt EarthSky.

För dig som är en nattuggla så passar ju detta perfekt, annars så gäller det att ställa alarmet om du vill hinna se månen.

Vad är en supermåne?

– Historiskt sett finns det inte någon astronomisk definition. Men man kan säga att en supermåne är när det är en fullmåne samtidigt som månen är så nära jorden som möjligt, förklarade Markus Janson, docent i astronomi på Stockholms universitet till Nyheter24 tidigare i år och berättade vidare om fenomenet:

– Det finns en slags optisk illusion som gör att månen ser större ut om den ligger närmare horisonten.

Brukar du ofta känna dig trött när det är fullmåne? Då bör du läsa om den här forskningen som har gjorts i ämnet.

Kommer du att titta på supermånen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

1 timme sedan

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

2 timmar sedan
De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

2 timmar sedan
Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

2 timmar sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.

Uppgifter: Brittisk kärnkraftsanläggning hackad

3 timmar sedan
Hackergrupper med ryska och kinesiska kopplingar har gjort intrång i den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafields it-system.