Då kan du se supermånen i mars
Då gör supermånen comeback i mars - Foto: Johan Nilsson TT/TT & Jeff Taylor AP/TT

Supermåne i mars 2019 – då kan du se den som bäst

Den 21 mars är det dags för den tredje och sista supermånen för 2019. Men vad är en supermåne och när kan du se den som bäst? Det reder Nyheter24 ut.


Den 21 mars 2019 får vi ännu en chans att bevittna det globalt populära fenomenet vi kallar för supermåne. Har du missat de tidigare tillfällena att se en supermåne i år? Då bör du ta vara på denna.

Det är nämligen för sista gången under 2019 som vi kommer att kunna njuta av månens temporära optiska illusion på himlavalvet.

En vacker supermåne. Bildkälla: Jon Olav Nesvold NTB scanpix/TT

När ser du den som bäst?

Till skillnad från förra månadens supermåne som du kunde bevittna nästan mitt på dagen runt 16.00, så måste du nog fylla upp kaffetermosen den här gången. Supermånen inträffar nämligen 02:43 den 21 mars här i Sverige, enligt EarthSky.

För dig som är en nattuggla så passar ju detta perfekt, annars så gäller det att ställa alarmet om du vill hinna se månen.

Vad är en supermåne?

– Historiskt sett finns det inte någon astronomisk definition. Men man kan säga att en supermåne är när det är en fullmåne samtidigt som månen är så nära jorden som möjligt, förklarade Markus Janson, docent i astronomi på Stockholms universitet till Nyheter24 tidigare i år och berättade vidare om fenomenet:

– Det finns en slags optisk illusion som gör att månen ser större ut om den ligger närmare horisonten.

Brukar du ofta känna dig trött när det är fullmåne? Då bör du läsa om den här forskningen som har gjorts i ämnet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att titta på supermånen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Larm om explosion i Åkersberga

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.

Japan höjer räntan efter 17 år

Den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år. Skälet är främst att löneökningar har tagit fart.

700 instängda i australisk avkrok

Omkring 700 människor var strandsatta i norra Australien på tisdagen sedan en tropisk cyklon vid namn Megan dragit förbi och brutit förbindelser med resten av landet.

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

1 timme sedan
Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

1 timme sedan
Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.