Fredag 1 Jul
Stockholm

​Påverkas du av fullmånen? Då borde du läsa det här

Många människor säger sig påverkas av att det är fullmåne, men hur mycket sanning finns det egentligen i påståendena?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Känner du av när det är fullmåne? Kanske blir du lite tröttare? Känner dig krypig i kroppen? Får sämre aptit?

Genom historien har fullmånen gett upphov till en mängd myter om varulvar, psykisk sjukdom och en rad effekter på oss människor.

Men det är just myter. Otaliga studier har tittat närmare på om och i så fall hur fullmånen påverkar oss, och ännu har ingen kunnat hitta något som tyder på att effekterna finns någon annanstans än i den mänskliga fantasin.

Antalet födslar ökar inte. Samma sak gäller antalet hjärtattacker och dödsfall. Antalet självmord eller våldsdåd går inte upp när det är fullmåne, och det är inte fler som skrivs in för akut psykvård.

Och egentligen är det ganska logiskt: fullmåne betyder bara att jorden inte skymmer solens ljus, inte att månen är fysiskt större eller att gravitationen är starkare än vanligt.

Visst varierar gravitationen (det är ju det som ger upphov till tidvatten), men den rotationen sträcker sig inte över en hel månad, utan bara över två veckor.

När solens (för den är så klart också inblandad) och månens krafter är som starkast påverkas tidvattnet till att antingen bli mycket högre eller mycket lägre än normalt. Detta kallas för springflod och nipflod, och sker dels när det är fullmåne, men också när det är nymåne (alltså när månen knappt syns alls).

Den enda påverkan fullmånen möjligen skulle kunna ha på oss människor är att vi kanske har lite svårare att somna för att det är ljusare än vanligt.

Detta forskas det dock fortfarande på, men redan nu är forskarna ganska säkra på att effekterna inte spelar speciellt stor roll nu för tiden. Om ljusare nätter någonsin har gjort oss sömnlösa var det i så fall innan vi fick elektriskt ljus.

Forskningssajten Livescience har skrivit en lång artikel där de går igenom olika forskningsrapporter om månens påverkan på oss människor. Den kan du läsa här.

Vad litar du mest på?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.