- Foto: NTB scanpix

​Påverkas du av fullmånen? Då borde du läsa det här

Många människor säger sig påverkas av att det är fullmåne, men hur mycket sanning finns det egentligen i påståendena?


Känner du av när det är fullmåne? Kanske blir du lite tröttare? Känner dig krypig i kroppen? Får sämre aptit?

Genom historien har fullmånen gett upphov till en mängd myter om varulvar, psykisk sjukdom och en rad effekter på oss människor.

Men det är just myter. Otaliga studier har tittat närmare på om och i så fall hur fullmånen påverkar oss, och ännu har ingen kunnat hitta något som tyder på att effekterna finns någon annanstans än i den mänskliga fantasin.

Antalet födslar ökar inte. Samma sak gäller antalet hjärtattacker och dödsfall. Antalet självmord eller våldsdåd går inte upp när det är fullmåne, och det är inte fler som skrivs in för akut psykvård.

Och egentligen är det ganska logiskt: fullmåne betyder bara att jorden inte skymmer solens ljus, inte att månen är fysiskt större eller att gravitationen är starkare än vanligt.

Visst varierar gravitationen (det är ju det som ger upphov till tidvatten), men den rotationen sträcker sig inte över en hel månad, utan bara över två veckor.

När solens (för den är så klart också inblandad) och månens krafter är som starkast påverkas tidvattnet till att antingen bli mycket högre eller mycket lägre än normalt. Detta kallas för springflod och nipflod, och sker dels när det är fullmåne, men också när det är nymåne (alltså när månen knappt syns alls).

Den enda påverkan fullmånen möjligen skulle kunna ha på oss människor är att vi kanske har lite svårare att somna för att det är ljusare än vanligt.

Detta forskas det dock fortfarande på, men redan nu är forskarna ganska säkra på att effekterna inte spelar speciellt stor roll nu för tiden. Om ljusare nätter någonsin har gjort oss sömnlösa var det i så fall innan vi fick elektriskt ljus.

Forskningssajten Livescience har skrivit en lång artikel där de går igenom olika forskningsrapporter om månens påverkan på oss människor. Den kan du läsa här.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad litar du mest på?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.