Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är de bästa tipsen för att undvika stenskott i sommar

- 23/03/2019, 14:17

Antalet stenskott på bilrutor har ökat de senaste åren. Men oroa dig inte, Nyheter24 listar fyra tips på på hur du undviker dem.

Äntligen börjar vintern lida mot sitt slut och vi välkomnar våren med öppna armar. I och med detta så ökar också antalet stenskott på våra bilrutor.  

Faktum är att stenskotten på våra bilrutor har ökat de senaste åren. Anledningarna är många, bland annat har antalet bilar på svenska vägar ökat, vilket förstås gör att flera bilar skadas av stenskott. Men man använder också mer grus och sand för att bekämpa halkan på vintern. 

En annan anledning kan också vara att de nytillverkade bilarnas framrutor blir tunnare och tunnare, vilket gör att det lättare kan spricka. 

Dessutom har fler vägar fått parallella körfält som gör omkörning lättare, vilket är en av de vanligaste orsakerna till stenskott, skriver nätsajten Mest motor.

Men oroa dig inte! Det finns saker du som bilägare kan tänka på för att undvika stenskott. 

1. Håll avstånd 

Det bästa och enklaste tipset för att undvika oväntade stenskott är att du ökar avståndet till bilen framför dig. 

2. Använd tejp eller plåster

Om oturen ändå är framme är det bra att täcka över stenskottet med en tejpbit eller ett stenskottsplåster innan du har möjlighet att åtgärda skadan. Då kan inte smuts och fukt tränga in i glaset och förvärra skadan. 

3. Laga innan det blir en spricka

Du kan spara pengar genom att åtgärda ett stenskott innan en spricka uppkommer. Om vindrutan repareras istället för att bytas är självrisken betydligt mindre än om hela vindrutan måste bytas ut. 

4. Åk omgående till verkstaden 

Nya bilar har ofta avancerad teknik, som farthållare och autobroms i framrutan, vilket gör det svårare att laga rutan vid stenskott. Därför är det viktigt att snabbt fixa stenskottet – sprickan blir dyrare att laga för varje dag du väntar. 

Källa: Trygg Hansa 

Så nu är du redo att ge dig ut på vägarna utan att oroa dig stora hål i rutan och i plånboken! 

Har du fått stenskott på bilrutan någon gång?