Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Idag rockar folk sockorna – det här är vad du behöver veta

- 21/03/2019, 10:13 -

Den 21 mars inträffar den internationella Downs syndrom-dagen. Samtidigt, under dagen, brukar folk rocka sina sockor. Men varför? Det reder vi på Nyheter24 ut!

Den 21 mars är en väldigt speciell dag. Det är en dag då tusentals människor, med en liten gärning, väljer att hylla olikheten med att rocka sina sockor.

Det är i samband med den Internationella Downs syndrom-dagen som inträffar under samma dag som fenomenet uppstod för fyra år sedan. 

Sockor i omaka par.
Den 21 mars rockas sockarna i hela landet. Bildkälla: Marko Säävälä TT/TT

Varför rockas sockorna idag?

Det är faktiskt ingen slump att människor rantar runt med sockor i omaka par idag. Anledningen till det är för att människor med Downs syndrom har tre exemplar av just kromosom nummer 21, skriver Rocka Sockorna på sin hemsida.

Fiffigt, va?

Varför rockas det just sockor? 

Även här finns det en väldigt bra anledning! Kromosomerna ser nämligen ut som små kryss och det gör även sockor när de paras ihop med hälarna mot varandra.

Och egentligen så beskriver Rocka Sockorna det bäst på sin hemsida. Genom att rocka sockorna, så rockar vi alla våra kromosomer. 

"Med kraft och glädje lyfter vi fram våra unika förutsättningar, för att ge samhället en chans att se och stötta utvecklingen av alla människors fulla potential.", skriver de på sin hemsida.

Så startade fenomenet

Nathea Anemyr startade dagen #rockasockorna, som går ut på att man ska ha på sig strumpor i olika färg för att visa att det är okej att vara annorlunda. 

"Jag har hört väldigt många fula ord om människor med Downs syndrom, så jag ville göra en förändring, och då pratade jag med min mamma och vi kom på att vi skulle göra det här.

Det heter rocka sockorna för att man ska ha på sig olika strumpor, för att det är roligare, helt enkelt", skrev Nathea om dagen i en debattartikel publicerad på Nyheter24 (21/3-16).

Nyheter24 intervjuade Nathea Anemyr om den populära dagen. Läs hennes tankar om funderingar om #rockasockorna här.