Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Föräldrar omskar sexmånaders bebis med sax – nu åtalas de

- 21/03/2019, 19:46 -

Ett par har åtalats för att ha utfört en olaglig omskärelse på sin sex månader gamla son – med en sax och utan bedövning. Paret nekar till brottet.

I september 2018 ska en 33-årig man och en 26-årig kvinna själva ha utfört en omskärelse på sin då sex månader gamla son.  

Spändes fast i bilbarnstol 

Omskärelsen ska ha skett i en ort i närheten av Örnsköldsvik. Paret ska enligt åklagares stämningsansökan gjort omskärelsen med en sax samtidigt som lille sonen satt fastspänd i en bilbarnstol, rapporterar SVT Nyheter. 

Utförde ingreppet utan kunskap

I åklagarens stämningsansökan, som lämnades till Ångermanlands tingsrätt, utförde föräldrarna ingreppet "trots att ingen av dem varit legitimerad läkare eller haft särkilt tillstånd att utföra omskärelse". 

Dessutom ska inte den sex månader gamla sonen fått någon bedövning. 

"Ingreppet har även skett utan att smärtlindring har ombesörjts av legitimerad läkare eller sjuksköterska och inte under hygieniska förhållanden eller med hänsyn till vad som var bäst för pojken", står det vidare i stämningsansökan. 

Nekar till brott 

Båda föräldrarna nekar till brott, men medger att händelsen ägt rum. Nu har de åtalats för grov misshandel och brott mot lagen om omskärelse av pojkar, skriver SVT Nyheter.

I stämningsansökan skriver dessutom åklagaren att paret visat särskild hänsynslöshet och råhet, med tanke på barnets låga ålder och utsatta situation. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om den läkaren som utförde olagliga omskärelser. Det kan du läsa mer om här!