Detta är Swedbankkrisen
Det här behöver du veta om krisen hos Swedbank - Foto: Martina Holmberg Fotograferna Holmberg/TT & Lars Pehrson SvD/TT

Swedbankkrisen – det här är vad som har hänt

Det har stormat rejält kring den stora banken Swedbank. Vi har sammanfattat allt du behöver veta om den rådande krisen.


Det är inte en underdrift att påstå att det har stormat rejält kring den populära svenska banken Swedbank. De senaste dagarna har det hänt en hel del saker och krisen är numer ett faktum. 

Nyheter24 reder ut för dig exakt vad som har skett de senaste veckorna.

Swedbanks vd fick under torsdagen sparken. Bildkälla: Lars Pehrson SvD/TT

Anklagelserna

Det var den 20 februari som SVT:s Uppdrag granskning sände ett avsnitt där de avslöjade en misstänkt penningtvätt inom Swedbank. 

Totalt ska minst 40 miljarder kronor ha skickats, under åren 2007 och 2015, till och från misstänkta konton hos både Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Finansinspektionen utreder Swedbank

Efter Uppdrag gransknings avslöjande tog det inte lång tid innan Finansinspektionen valde att börja titta på ärendet för att se huruvida detta stämde eller ej.

– Tillsammans med våra estniska kollegor kommer vi att noga undersöka fakta för att kunna göra en omfattande och djupgående analys, sade Erik Thedéen, generaldirektör på svenska Finansinspektionen, till Aftonbladet.

Swedbank anlitar externa utredare

Samtidigt valde även Swedbank att anlita externa utredare för att analysera uppgifterna som Uppdrag granskning presenterade i sitt program. 

I en kommentar till Aftonbladet sade Swedbanks dåvarande vd Brigitte Bonnesen att de såg på programmets uppgifter med största allvar.

Ekobrottsmyndigheten inleder förundersökning

Den 27 februari kopplades Ekobrottsmyndigheten in och inledde sin förundersökning mot Swedbank. Anledningen till det var att bankens storägare ska ha fått information i förväg gällande penningtvätten på banken.

– Jag har på eget initiativ inlett en förundersökning då det finns skäl att anta att obehörigt röjande av insiderinformation skett till de 15 största ägarna i Swedbank innan inslaget i SVT. Den fortsatt utredningen får visa vilken information som lämnats, berättade åklagare Thomas Langrot i ett pressmeddelande då.

Razzia mot huvudkontoret

Den 27 mars gjorde Ekobrottsmyndigheten en razzia mot Swedbanks huvudkontor i Stockholm med motivet att se till att ingen undanröjer bevismaterial

– Syftet med tillslaget är att säkra bevisning. Eftersom det är en pågående insats kan vi inte säga mer i nuläget. Förhoppningsvis kan vi berätta mer senare, sade presstalesperson Niklas Ahlgren till Aftonbladet.

Senare under dagen släppte Swedbank ett pressmeddelande där de tydliggjorde att de vill sammarbeta med myndigheterna.

”I nuläget har ingen individ eller legal enhet delgivits misstanke om brott. Som vi tidigare kommunicerat samarbetar vi med myndigheterna”, skrev banken då.

Handelsstopp

När Stockholmsbörsen öppnade under torsdagen den 28 mars föll Swedbanks aktie med cirka tre procent, totalt hade den sjunkit med hela 15 procent sedan gårdagen. 

Och aktien hann inte vara tillgänglig för handel på börsen länge – för efter drygt en timme meddelades det att Swedbanks aktie handelsstoppas. Åtminstone fram tills att banken har offentliggjort sin stämmokommuniké, skriver Aftonbladet.

Swedbanks vd får sparken

Efter handelsstoppet tog det inte lång tid innan Swedbank kunde meddela att den sittande vd:n Birgitte Bonnesen fick sparken från banken. Beskedet nådde allmänheten en timme innan deras årsstämma skulle äga rum.

Istället blev koncernfinanschefen Anders Karlsson utsedd till tillförordnad vd och koncernchef för Swedbank.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du Swedbank?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.