Staten sätter igång Klamydiamiljonen
Staten sätter igång Klamydiamiljonen - Foto: Unsplash/TT

Staten lottar ut en miljon kronor – till klamydiasmittad

Staten kommer lotta ut en miljon till en person som testar positivt för klamydia nu i april. Med initiativet hoppas man att fler ska gå och testa sig för könssjukdomen.


– DEN HÄR ARTIKELN ÄR ETT APRILSKÄMT! –  

Att vinna pengar för att man har en könssjukdom? Ja, det låter otroligt, men det är faktiskt sant. 

Det är Statens Sexrådgivningsmyndighet SSRM som från och med idag måndag startar det helt nya projektet "Klamydiamiljonen". 

Det går ut på att en person med klamydia kommer att vinna en miljon kronor. Syftet är att släppa det tabu som ofta finns kring könssjukdomar, och att få fler att gå och testa sig. Alla under 25 har chans att vinna pengarna – om man har klamydia då vill säga.

– Det här har funkat utomlands, och jag är övertygad om att det kommer funka i Sverige också. Vi hoppas att miljonären kommer att bli kändis och få vara med i Skavlan och liknande. Det vore jättekul för att få ungdomar att börja snacka om könisar, säger SSRM:s generaldirektör Peder von Schnitzelbaum till Nyheter24

Lottas med personnummer

Enligt Smittskyddsinstitutet kommer runt 2 000 personer i Sverige testa sig positivt för klamydia nu i april. Klamydia räknas som "allmänfarlig sjukdom", och det är redan lag på att man måste gå och testa sig om man misstänker att man har smittats. 

Enligt nystartade sajten klamydiamiljonen.se ska projektet "öka medvetenheten och sänka trösklarna för att faktiskt gå och testa sig". Detta eftersom många som misstänker att de är drabbade beställer otillåtna botemedel på nätet. 

Men hur gör man för att vinna då? Det är faktiskt busenkelt.

Alla svenska medborgare under 25 som testar sig positivt för klamydia nu i april får sitt personnummer inlagt i en databank, och kommer automatiskt vara med i lotteriet. Vinnaren kommer att offentliggöras i början av maj, och pengarna kommer att betalas ut helt skattefritt. 

"Helt vansinnigt!"

Men alla tycker inte att tävlingen är bra. 

Framförallt har finansieringen väckt debatt, eftersom pengarna ska tas direkt från anslag som annars skulle gått till att forska om barnsjukdomar. 

Dessutom tror vissa att Klamydiamiljonen till och med kan uppmuntra till att ha oskyddat sex. 

 Det här är ju faktiskt helt vansinnigt. Nu kommer ju alla springa runt och ha oskyddat sex med varandra för att försöka vinna den där miljonen, säger Lirpa Rajoks, ordförande för Kyskhetsföreningens Ungdomsförbund, till Nyheter24. 

Men Statens sexråd är inte bekymrade. 

– Visst, det kanske finns en liten risk, men vi tycker att det är värt det. Dessutom får man ju komma ihåg att könssjukdomar är som Pokémon, du är inte cool förrän du har alla, skrattar Peder von Schnitzelbaum. 

– DEN HÄR ARTIKELN ÄR ETT APRILSKÄMT! – 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du klamydia?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.