Ko, pantburkar
Lata bilisters slarv gör att korna plågas till döds - Foto: Pixabay, Drago Prvulovic / TT

Bilisternas slarv gör att korna plågas till döds

Trots att vi får pengar tillbaka för våra burkar i Sverige är det många som struntar i att panta. Men att kasta ut burkar från bilfönstret kan innebära livsfara för korna som går och betar vid sidan av vägen.


Tyvärr är det så att trots panten på våra burkar i Sverige finns det vissa bilister som istället för att panta väljer att kasta ut dem genom fönstret. Vad händer med burkarna? De strimlas av skördetröskorna. Och hamnar var? I kornas foder. Det som händer när korna sedan äter de strimlade burkarna är att de blöder inombords – till döds.

Trött på oansvarig nedskräpning

Pantburkarna är faktiskt rena rama dödsfällan för korna. Någon som är riktigt trött på det oansvariga slängandet av burkar är lantbrukaren Håkan Svensson i Vittskövle. Aluminiumburkarna blir som tunna metallskärvor när de strimlas och kan sedan hamna i kornas magar. Därför anser Svensson att det får vara nog med alla burkar och annat skräp som slängs i vägkanter, som sedan hamnar i åkrar.

– Det skär sönder dem invändigt. De magrar av väldigt snabbt och det är fruktansvärt plågsamt. Det börjar rinna blod ur munnen och bakdelen, så då får man ju avliva djuret, säger Håkan Svensson till Kristianstadbladet.

Det är heller inte få kor det handlar om. Genom åren har Svensson nämligen fått avliva ett tiotal på grund av detta. Han menar också att de flesta lantbrukare drabbas av just detta.

Skräpinsamling

När det till slut fick vara nog på riktigt för Håkan Svensson tog han initiativet att samla invånare i Vittskövle för en skräpinsamling. Byalaget ställde upp och hjälpte till att samla skräp längs alla tillfartsvägar till Vittskövle.

Resultet av hur mycket skräp de samlade ihop är skrämmande. På några ynka timmar lyckades de få ihop hela två ton skräp, alltifrån de livsfarliga aluminiumburkarna till cigaretter som låg längs vägen, skriver Lokaltidningen.

Nu är skräpet borta, tack vare en stor arbetsinsats av många människor. Men det räcker med en slarvig bilist för att ytterligare en ko ska plågas till döds.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att det på vissa ställen är farligare att skräpa ner än på andra. I den här staden riskerar du nämligen att få ditt ansikte uthängt inför tusentals människor. Läs mer om vilken stad här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det är okej att kasta ut grejer från bilfönstret?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.