Misstag-att-undvika-nar-du-tvattar-bilen
Fyra misstag att undvika när du tvättar bilen - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Leif R Jansson/TT

Här är fyra misstag du ska undvika när du tvättar bilen

Nu när solen kikar fram är det många som vill vårstäda, inte bara hemmet utan också bilen. Det finns dock några saker att tänka på, både för att vara snäll mot bilen och miljön. Nyheter24 listar misstag att undvika när du tvättar bilen!


Snart är det dags att byta till sommardäcken, och kanske har du funderat på att tvätta bilen i samma veva? Bra idé! Men det finns några saker att tänka på. Nyheter24 listar vad du bör undvika när du tvättar bilen själv!

1. Tvätta bilen på gatan

Även om du tvättar bilen själv är det viktigt att inte tvätta bilen på gatan. I rengöringsprodukter finns nämligen miljöfarliga ämnen som kan rinna ner i gatubrunnar utan reningssystem, vilket tillslut förorenar våra sjöar och vattendrag. Åk istället till en gör-det-själv-hall, som är uppbyggda för att ta hand om restprodukterna. 

2. Gamla svampar

Väl i en gör-det-själv-hall finns det flera saker att tänka på. Till exempel bör du inte använda gamla svampar för att tvätta bilen, även om de ser rena ut med blotta ögat. Det kan nämligen finnas kvar korn och andra orenheter som kan repa lacken.

Gamla tvättsvampar kan repa lacken. Bildkälla: Leif R Jansson/TT

3. Diskmedel 

Har du inget bilschampo och funderar på om diskmedel kan vara ett billigare alternativ? Ingen bra idé –diskmedel kan nämligen torka ut lacken och har inte heller samma rengörings-kraft som ett riktigt bilschampo. 

4. Lämna avfettningsmedel på för lång eller kort tid

Ibland kan det krävas avfettningsmedel för att få bort fett eller andra orenheter som har etsat sig fast i lacken. Här gäller det dock att låta medlet sitta kvar rätt tid för önskad effekt. Generellt är 3-4 minuter lagom, se bara till att medlet inte torkar, då har den suttit för länge vilket kan skada lacken. 

Lämna avfettningsmedel på 3-4 minuter för bäst effekt. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT

Följ de här tipsen för att få en vår-fin bil med gott samvete!

Källor: Mekonomen, Mestmotor

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du tvättat bilen i år?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.