Barn, föräldrar.
Två föräldrar från Göteborg åtalas efter att deras tvååriga dotter svält. - Foto: Shutterstock, Unsplash (Montage)

Par från Göteborg åtalas – gav tvååring ”ofullständig vegansk kost”

På Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg kunde en tvåårig flickas liv räddas
tack vare akutinsatser. Flickan var kraftigt undernärd till följd av en "ofullständig vegansk kost". Nu åtalas hennes föräldrarna för grovt vållande till kroppsskada.


En tvåårig flicka fördes i mitten av februari till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, kraftigt undernärd och nära döden. 

Polisen larmades till barnsjukhuset av personal och nu har flickans föräldrar åtalats för grovt vållande till kroppsskada då de tros ha gett flickan en alldeles för näringsfattig kost. 

Flickan led av svår vitaminbrist och hade blodvärden som var livshotande. Enligt förundersökningen var det sjukhusets akutinsatser på barnintensiven som i slutändan räddade livet på flickan.

Gavs en ofullständig vegansk kost

– Barnet har fått mestadels bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönt. Det är en alltför ofullständig vegansk kost, säger Ximena Bene, åklagare i fallet, till SVT. 

Hon kallar fallet för unikt och förklarar att hon aldrig stött på samma kombination tidigare. 

– Föräldraparet är oaktsamma när de ger sitt barn en ensidig kost, i samband med att man undanhåller barnet från samhälleliga instanser som ska kontrollera hur barnet mår, säger hon till SVT.

Har varken folkbokförts eller någonsin undersökts på BVC

Man misstänker att flickan fötts i hemmet då hon inte är folkbokförd. Flickans mamma ska inte heller ha uppsökt mödravårdscentralen när hon varit gravid, och på så sätt har flickan aldrig undersökts på en barnavårdscentral.

Det är inte olagligt i sig att inte uppsöka MVC eller BVC, men i samband med att flickan fått en så ensidig kost och att föräldrarna inte valt att kontrollera hennes hälsa så anser åklagaren att föräldrarna handlat brottsligt.

– Barnet har inte fått en fullgod vegansk kost. Maten har bestått av bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönt, säger Ximena Bene.

Läkaren: "Får inte in barn med vitaminbrist i Sverige i dag”

Samma dag som flickan fördes akut till sjukhus larmades Göteborgs socialtjänst som omedelbart valde att omhänderta flickan, skriver SVT. 

En läkare som vårdade barnet uttryckte till polisen att han aldrig hade sett något liknande och att man inte får in "barn med vitaminbrist i Sverige i dag”, enligt förundersökningen. 

Föräldrarna: "Dottern har svåra allergier"

I förhör med polisen förklarade flickans pappa att hennes tillstånd berodde på att hon haft magsjuka i fyra dagar. Under förhöret menade också föräldrarna att tvååringen haft flera svåra allergier och att de därför haft svårt att hitta mat som hon inte reagerade på, skriver SVT. 

Under besöket på polisstationen hade även pappan med sig det narkotikaklassade preparatet Tramadol, han åtalas därför även för ringa narkotikabrott. 

Mannen erkände till narkotikabrottet, men båda föräldrar förnekar brott gällande grovt vållande till kroppsskada på barnet, enligt SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.