13 saker som hände 2009.
Läser du den här listan så kommer du garanterat att känna dig gammal. - Foto: Gorm Kallestad TT/TT, Bebeto Matthews AP/AP, Victoria Will AP/TT

13 händelser som fyller 10 år – känner du dig gammal?

Det har gått tio år sedan 2009, men visst känns det som att det bara var igår som några av dessa saker hände? Bered dig på att känna dig gammal.


Okej – vi lever alltså i 2019 – bara det är en rätt så sjuk sak. Vill du veta något ännu sjukare? Vi har en lista på tretton saker som helt sjukligt nog hände för tio år sedan, alltså 2009. Bered dig på att känna dig gammal.

Bered dig på att bli chockerad. Bildkälla: Pixabay

1. Obama blir president i USA 

Det är alltså hela 10 år sedan Barack Obama blev den 44:e presidenten i USA:s historia. Minns du vad du gjorde när han valdes in?

2. Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström förlovar sig. 

Ja, så är det faktiskt. Innan våran älskade Madde fann Chris O'Neil så var hon faktiskt förlovad med Jonas Bergström. Honom minns du väl?

3. Twilight: New Moon har premiär på bio

Edward, Bella, Jacob och hela faderullan var alltså i farten 2009. Det var nämligen då som den efterlängtade uppföljaren till filmen Twilight hade premiär.

4. Skavlan har premiär

Fredrik Skavlan har sedan premiären av hans talkshow 2009, blivit mer eller mindre synonym med att vara talkshow-värd i Sverige. I år är det alltså tio år sedan vi först bekantade oss med honom i det formatet.

5. Michael Jackson dör

Det var också 2009 som nyheten att popstjärnan Michael Jackson

6. Miraklet på Hudsonfloden sker

Ni kanske minns nyheten. Ett plan nödlandar på Hudsonfloden i New York efter att en flock gäss flugit in i planets motorer. Piloten heter Chesley Sullenberger, och är mer känd som Sully. 

Händelsen blev till en film som fick namnet "Sully" där piloten spelas av ingen mindre än Tom Hanks.

7.  Svininfluensan bryter ut

Minns ni rubrikerna? Tusentals svenskar och folk runt om på jorden fylldes av skräck när svininfluensan eller H1N1 som den egentligen heter, bröt ut.

8. Shakiras She Wolf släpps

"There's a she wolf in disguise", gick en del av refrängen. Minns ni dängan?

9. Harry Potter och halvblodsprinsen har biopremiär

Ja det fanns en tid då man faktiskt väntade efter nya Harry Potter-filmer, och böcker för den delen. År 2009 hade den populära filmen premiär. 

10. Helikopterrånet sker

Den 23 september 2009 så inträffade det kända helikopterrånet mot G4S Cash Services värdedepå i Västberga, Stockholm.

11. Avatar har premiär

Filmen som, mer eller mindre, tog tillbaka 3D-glajjorna till biosalongen. Den här klassikern av James Cameron går inte av för hackor.

12. Män som hatar kvinnor har biopremiär

Filmatiseringen av Stieg Larssons mästerverk "Män som hatar kvinnor" har biopremiär och är en sån succé så att det, några år senare, kommer en Hollywood-version.

13. Apoteksmonopolet upphör

Minns du det här? Det fanns en tid då Apoteket var just Apoteket. Nya tider har kommit och idag har vi flera olika företag som erbjuder sina tjänster för den som till exempel behöver hämta ut medicin.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du dig gammal?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.