Fredag 30 Jul
Stockholm

Guldfågeln skållade kycklingar levande – kommer anmälas för brott

Kycklingslakt
Guldfågeln skållade kycklingar levande – anmäls för brott. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT, ERLAND VINBERG / TT

I fjol skållades minst tio kycklingar på Guldfågelns slakteri levande, något som enligt veterinärer utgör ett fruktansvärt lidande för fågeln. Nu kommer företaget anmälas för brott mot djurskyddslagen. Varning för starkt innehåll.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Företaget Guldfågeln beskriver sig som "ett av Sveriges ledande företag när det gäller svenskproducerad kyckling av högsta kvalitet". Men frågan är hur företaget behandlar sina kycklingar? 

Guldfågeln kycklingslakteri på Öland ska vid minst fyra tillfällen förra året ha skållat levande kycklingar i hett vatten. Upptäckten gjordes i samband med fyra rutinkontroller som Livsmedelsverkets veterinärer gjorde förra året. Totalt ska minst tio kycklingar ha skållats levande. 

– Det är sånt som inte får förekomma, att djur som inte är döda går vidare till “skållen”. Det är djurskyddsmässigt inte acceptabelt, säger Lotta Berg, veterinär och professor på Nationellt centrum för djurvälfärd, som ligger under Sveriges lantbruksuniversitet, till SVT Nyheter.

Anledningen till att kycklingarna skållats levande är att något med avlivningen misslyckats och att man inte upptäkt att de levde innan de lades i det brännheta vattnet. 

Kycklingarna har lidit 

Avlivningsprocessen för kycklingarna på Guldfågelns slakteri är att de först bedövas i ett strömförande bad. Sedan åker de igenom "stickmaskinen", där deras halsar skärs av. 

Vid det tredje steget gäller det att slakteriets personal är riktigt uppmärksamma. De ska nämligen då inspektera att alla kycklingar som fått halsen avhuggen verkligen är döda – om inte ska slaktprocessen genast avbrytas.

Det var alltså här som det, vid minst fyra tillfällen i fjol, gick snett och minst tio kycklingar skållades levande. Ingen vet om kycklingarna varit vid medvetande, men definitivt vid liv, skriver SVT Nyheter

– Om de hunnit vakna upp från bedövningen när de kommer till skållen, så har de bränts i det heta vattnet. Och det får man utgå ifrån är både smärtsamt och ångestframkallande, säger Lotta Berg, till kanalen.

Företaget anmäls

Guldfågelns vd Peter Andersson ser mycket allvarligt på det som har hänt och har berättat för SVT Nyheter att man infört flera förbättringar för att undvika att skålla kycklingar levande.  

Nu kommer länsstyrelsen i Kalmar att åtalsanämla Guldfågelns kycklingslakteri för brott mot djurskyddslagen. 

Brukar du äta kyckling?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela