Forskare hoppas att vaccin mot björkpollen i tablettform snart godkänns av Läkemedelsverket
Forskare är positiva till vaccin mot pollen i tablettform. - Foto: Erik Nylander TT/TT, Cleis Nordfjell SvD/TT

Forskare: Snart kan vaccin mot björkpollen komma i tablettform

Tänk om man kunde slippa alla besvär genom att ta en liten tablett? Snart kan det bli verklighet! Forskare ställer sig nu positiva till ett vaccin mot björkpollen i tablettform.


Pollen besvärar tusentals svenskar varje år och det jobbas konstant för att hitta nya och bättre läkemedel för att lindra deras vardag. Sedan en tid tillbaka har det funnits ett sprutvaccin mot björkpollen som människor kunnat ta mot sina besvär.

Nu har forskarna kommit fram till ett nytt genombrott. Nämligen ett vaccin mot björkpollen, fast i tablettformat, skriver Expressen.

Björkpollen ställer till det för tusentals svenskar. Bildkälla: Erik Nylander TT/TT

"Vi får möjligheten att hjälpa många fler"

I en studie som har gjorts verkar tabletten fungera minst lika bra som det tidigare sprutvaccinet, vilket i sin tur kan innebära att fler människor i framtiden får hjälp för sina besvär.

– De siffror jag sett i studien som har gjorts visar väldigt lovande resultat. Sedan tio år tillbaka finns ett bra tablettvaccin mot gräspollen. Björkpollentabletten verkar vara lika bra, så det är mycket positivt, säger allergologen och barnläkaren Hampus Kiotseridis på barnläkargruppen Sparta till Expressen och fortsätter:

– Att vaccinet tas som tablett gör att vi får möjligheten att hjälpa många fler. I dag är många pollenallergiker underbehandlade. Det är många som bor långt ifrån ett sjukhus och många blir inte hjälpta av apotekens utbud av receptfria läkemedel. 

Tabletten ska bygga upp en resistens

Istället för att lindra ens besvär tillfälligt så funkar det nya tablettvaccinet på ett annat sätt. Det förändrar nämligen immunförsvaret så att din kropp ska reagera mindre på pollen. 

Man kan säga att tablettvaccinet mer eller mindre bygger upp kroppens motståndskraft så att den inte lägre ska reagera på pollen.

– Ännu finns inga långtidsstudier, men förhoppningen är att effekten blir kvarstående. Att den starkare motståndskraften förblir stark, berättar Kiotseridis till Expressen.

Men tabletten är inte en silverkula som löser alla ens problem direkt. Utan för att tabletten ska ge en långvarig effekt så gäller det att inte slarva med medicineringen. Tabletten ska nämligen tas dagligen och behandlingsperioden är hela tre år lång. 

Men innan du kan lägga händerna på tabletten så måste den först godkännas av Läkemedelsverket, något Kiotseridis hoppas sker inom kort.

MER: Här är allt du behöver veta om korsallergi

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lider du av pollenbesvär?
Tack för din röst!
Senaste nytt

En häktad för mord i Uppsala i september

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.