Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du behöver veta om korsallergi

- 15/05/2018, 21:28 -

Inte nog med att behöva utstå en rinnande näsa, trötthet och kliande ögon – pollenallergiker kan även lida av korsallergi. Vad är egentligen korsallergi? Det reder vi ut för dig.

Alla har vi kompisen som är allergisk mot något – det kan antingen vara pälsdjur, pollen eller gluten. Har du inte någon sån kompis? Ja då säger statistiken att den kompisen troligtvis är du. 

Det är nämligen så att ungefär 30% av Sveriges befolkning uppges lida av någon form av allergi. Och det är som ordspråket lyder: olyckan kommer sällan ensam.

För lider du av till exempel pollenallergi så kan korsallergin ligga nära till hands och då är det viktigt att vara försiktig med vissa livsmedel under brinnande pollensäsong.

En kvinna som nyser vid en björk.
Många lider av björkpollenallergi. Bildrättigheter: TT

Vad är då korsallergi? Jo – om en person har korsallergi så betyder det att man reagerar på liknande ämnen från en annan källa. Vissa allergener från olika djur och växter är besläktade med varandra och då har immunförsvaret svårt att skilja dom åt, enligt Astma– och allergilinjen.

Kan bli värre under pollensäsongen

Eftersom korsallergi i synnerhet är vanligt hos personer som lider av pollenallergi så har dessa allergier en tendens att förvärras under pollensäsongen. Då kan det vara nödvändigt för vissa att undvika vissa livsmedel.

Trist nog, för alla pollenallergiker, så kan det vara en lååång säsong av besvär som väntar då den ofta kickar igång redan i mars och tar slut runt september.

Så märker du om du är allergisk

Symtomen som orsakas av korsallergier varierar ganska mycket från person till person. Det beror dels på vad du är allergisk mot, hur känslig du är och hur mycket du utsätts för ämnet du reagerar på.

Några vanliga symtom kan vara att du får svullna läppar, klåda i halsen eller i munnen när du käkar på till exempel ett äpple eller en kiwi. 

I speciella fall så kan astmaliknande symtom uppstå som kan vara besvärliga – inte bara för att man låter som Darth Vader när man andas utan för att det även kan bli rätt så jobbigt att andas.

Som tur är så är det oftast endast de som är riktigt känsliga som drabbas. Så är du bara lite pollenallergisk så kan du, förhoppningsvis, sitta lugnt i båten.

Vad reagerar egentligen med vad?

Ja – nu kommer vi till sektionen alla har väntat på. Vilken allergi reagerar reagerar med vilket käk? 

Pollen

Pollenallergikerna och björkpollenallergikerna i synnerhet är några av de som oftast drabbas av korsallergi. Är du pollenallergiker så är sakerna på listan nedanför sådana som du kanske borde undvika.

Pollen: Stenfrukter (plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, mandel), äpple, päron, nötter (valnötter, hasselnötter, paranötter), jordnötter, kiwi, selleri, rotfrukter (morot, potatisskal), jordgubbar.

Gräs

Gräsallergikerna har det kanske inte lika tufft, men märkbara trista tapp finns där också.

Gräs: Jordnötter, sojabönor, ärtor, tomat, lök.

Gråbo

Är du allergisk mot gråbo? Då kan vissa kryddor kanske ställa till det för dig.

Gråbo: Selleri, persilja, morot, vitlök, paprika, fänkål, banan, melon, vissa örtkryddor, kamomill, solrosfrö, muskotnöt

Latex

Om olyckan vill sig illa så kan den som är allergisk mot latex börja reagera på den allt så populära avokadon som vi avnjuter med allt från tacos till sushi.

Latex: Banan, avokado, kastanj, nektarin, plommon, körsbär, jordnötter, skaldjur, tomat.

Så lindrar du besvären

Kort och gott så bör du undvika att äta det som du reagerar av. Du bör även börja din behandling med mediciner i tid då läkemedel har bättre effekt ju tidigare behandlingen startas.

Läs innehållsförteckningen på det du köper – allt som oftast så kan det vara så att något innehåller spår av nötter eller fröer. Så läs en gång extra för att vara på den säkra sidan.

Det finns receptfria läkemedel för vissa allergibesvär som du kan köpa på apotek. Skulle de inte hjälpa så kan det vara läge att uppsöka en läkare om besvären blir för jobbiga.

MER:  Då börjar och slutar pollensäsongen – här är allt du behöver veta