David-Vetter-bubbelpojken
David Vetter tvingades leva i en bubbla på grund av tillståndet, nu botas det av med hjälp HIV-viruset. - Foto: AP photo/TT, AP photo/TT

HIV-viruset kan bota den dödliga "bubbelpojke"-sjukdomen hos barn

1971 föddes "bubbelpojken" David Vetter utan immunförsvar, vilket gjorde honom tvungen att leva i en plastbubbla fram till sin död. Nu har det livsfarliga tillståndet som drabbar 200 000 barn om året botats – med HIV-viruset.


1971 föddes David Vetter, en pojke som senare blev känd som "bubbelpojken". 

David föddes med ett ovanligt tillstånd som kallas severe combined imundeficiency (SCID), vilket innebär att en föds med lite eller inget immunförsvar alls.

Det här gör kroppen extremt känslig mot bakterier och sjukdomar, vilket utan behandling kommer att leda till döden. 

David Vetter föddes utan immunförsvar och tvingades spendera sitt liv i en plastbubbla. Bildkälla: AP Photo/TT

För att förhindra att David utsattes för bakterier och virus placerades han i en plastbubbla – en bubbla som han levde i fram till sin död. 

Även om David levde längre än förväntat, avled han redan vid 12 års ålder efter en misslyckad benmärgstransplantation. Det har varit den existerande behandlingen mot tillståndet. 

Vid 12 års ålder dog David på grund av en misslyckad benmärgstransplantation. Bildkälla: AP Photo/TT

Som fallet med David visar är dock benmärgstransplantation fyllt av risker och kan endast förmildra symptomen. Ändå har det varit enda alternativet – fram tills nu.

Det chockande botemedlet - HIV-virus

I en ny studie på Tennessee sjukhus har tillståndet nämligen botats helt och hållet hos åtta bebisar. Lösningen? En muterad version av HIV-genen. 

HIV-virus har förmågan att sprida muterat DNA i kroppen. Forskarna utnyttjade det här och placerade DNA som kan kan bekämpa virus inuti en HIV-gen som sedan HIV-genen spred i kroppen. Det här kickade igång immunförsvaret hos barnen.

Efter spridningen själv-förstördes HIV-genen. 

Ett av de botade barnen med sin mamma. Bildkälla: Peter Barta/TT

Redan efter en månad kunde de flesta av barnen lämna sjukhuset, helt utan SCID, och idag lever de alla hälsosamma liv, enligt studien. 

Apropå botemedel, läs vår artikel om behandlingen som kan komma att bota cancer!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!