Mässlingfall
Vårdcentralens varning efter bekräftat mässlingsfall. - Foto: Junge, Heiko/TT, Pixabay

Mässlingsfall bekräftat på vårdcentral – nu varnas andra patienter

Tidigare i veckan bekräftades ett fall av mässling på en vårdcentral i Göteborg. Nu går vårdcentralen ut och varnar alla som befunnit sig där den eftermiddagen om att de kan ha smittats.


Tisdagen den 16 april upptäcktes ett fall av mässling på Bergsjöns Vårdcentral i Göteborg. Det rapporterar Göteborgs Direkt. 

– Jag kan bekräfta att det är ett fall med mässling. Personen är med stor sannolikhet smittad utomlands och är ovaccinerad. En smittspårning har påbörjats och vården tar kontakt med de personer som kan ha blivit utsatta för smittan, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, till tidningen. 

Nu går vårdcentralen ut på Facebook och varnar personer som varit där och som kan ha blivit smittade.

Vårdcentralens varning på Facebook. Bildkälla: Facebook

"Viktig info till dig som besökte Bergsjöns Vårdcentral på eftermiddagen den 16/4. Du kan ha blivit smittad av mässling", står det inledningsvis i inlägget. 

Det tar ett par dagar för smittan att bryta ut, vilket gör att personer som befunnit sig på vårdcentralen (som också har BVC) kan bli sjuka från den 23 april till och med den 4 maj, skriver Bergsjöns Vårdcentral.

De som tidigare drabbats av mässling kan inte bli smittade eftersom de är immun. Personer som är vaccinerade mot smittan har ett bra skydd, men enstaka personer kan bli smittade ändå. 

Personer som inte är vaccinerade mot mässling har en högre risk att smittas.

– Det är en mycket smittsam sjukdom egentligen eftersom den sprids i luften. Att vi ser så lite mässling i Sverige är att vi har en bra vaccinationstäckning, som förhindrar stora utbrott. Men det finns personer som inte är vaccinerade och det är bland dem som det finns en risk, säger Thomas Wahlberg, till Göteborgs Direkt

Ring 1177 om du tror att du är smittad

Symptomen för mässling är bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation, skriver 1177 Vårdguiden

Om du blir sjuk är uppmaningen att ringa 1177. Personer med mässling ska inte uppsöka akutvård eller vårdcentral utan att först kontakta vårdstället. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.