Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

mycket godis åt svenskarna i påsk – och här är favoriterna

- 23/04/2019, 20:33 -

Åt du godis i påsk? Då är du verkligen inte ensam. Svenskarna stod för hela 60 procent av de 500 ton i godisleveranser som skickades varje dag under påskhelgen. Men exakt hur mycket godis åts det? Och vilka godisar åts det mest av? Här är svaret.

Svenskar är kända för många olika saker. Men de fyra saker vi kanske är allra mest kända för är ABBA, fika, föräldraledighet och godisätande.

Det sistnämnda gör vi enligt statistik mer än gärna, och helst i stora mängder.  

Svenskar äter 16 kilo godis per år

Siffror från Jordbruksverket visade 2016 att den genomsnittliga svensken åt hela 16 kilo godis per år. Och man såg även att en svensk familj på fyra personer åt cirka 1,5 kilo godis i veckan. 

Kort och gott så tycker vi väldigt mycket om att äta godis. Men vilken godis äter vi helst?

Cloetta är en av Sveriges största godisleverantörer, och PostNord i Helsingborg sköter lagerhållningen för företagets försäljning till Sverige, Norge och Danmark. 

På så sätt har man kunnat avläsa exakt vad, och hur mycket av lagret som skickades ut i landet. 

Under påsken visade siffror från Postnord att svenskarna var riktigt chokladsugna, för det var nämligen choklad som tog tre av de fem platserna i topplistan.

Favoritgodisarna i påsk: 

  1. Center 
  2.  Lys Melk
  3. Stora Colaflaskor
  4. Plopp Original
  5.  Rollo Engelsk

Svenskar: De som åt mest godis i Skandinavien

Nu vet vi vad som åts, men exakt hur mycket godis åt svenskarna då? Enligt Postnord levererades det hela 30 ton inom Sverige. Det motsvarar 60 procent av de godisleveranserna som levererades från Cloetta ut i Skandinavien. 

Åt du godis i påsk?