Så skyddar du igelkottarna från att brinna inne under valborg
Majbrasan utgör en stor risk för igelkottar - Foto: Michael Probst AP/TT, Pontus Lundahl TT/TT

Så skyddar du igelkottarna från att brinna inne i majbrasan

Under valborg firas det hejvilt med fester, fyrverkerier och brasor. Några som däremot inte har det lika kul är igelkottarna – de stackarna hotas nämligen av att brännas ihjäl i brasorna. Här är knepen för att undvika det!


Den sista april firar vi årligen valborgsmässoafton. En högtid då människor samlas för att umgås, kanske festa till det lite samt tända de oerhört populära majbrasorna.

Majbrasorna brukar både anordnas av olika kommuner, men även av privatpersoner runt om i landet. Men det finns en hel del att tänka på innan man sätter fyr på brasan. Bland annat om det kan finnas några små stackars igelkottar i den.

En redig majbrasa som brinner på. Bildkälla: Johan Nilsson TT/TT

Det är nämligen så att om temperaturen sjunker – som den så ofta gör under kalla vårnätter, så går igelkottarna gärna och sussar en liten stund. 

Var gör de då det? Jo, kanske i en trevlig rishög där den är skyddad och kan vara ifred från allt stök och kylan. Därför är det bra att man kikar till brasan man tänkt tända på innan man väl gör det.

Detta kan du göra för att förhindra att steka igelkottar

Så vad kan man göra för att inte råka steka igelkott under valborg? Jo, Naturskyddsverket har listat några enkla förebyggande orsaker för allas trevnad.

– Lasta om eller flytta din rishög innan du tänder majbrasan.

– Om det inte går, lyft upp och kolla så noga du kan under riset.

– Kontakta arrangörerna av Valborgsfirandet där du bor med den här informationen. Kanske de kan lägga majbrasan på en flotte, eller sätta upp ett staket runt rishögen så inte igelkottarna kan komma in.

Källa: Naturskyddsverket

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du fira valborg?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.