Ica
Ica ska ge sina kunder digitala kvitton - Foto: Pontus Lundahl/TT, CHRISTINE OLSSON / TT

ICA inför digitala kvitton: "Fördel ur ett miljöperspektiv"

Matjätten ICA vill underlätta sina kunders vardag och samtidigt göra något bra för miljön. Därför vill de att alla kunder som innehar ett ICA-kort från och med 2020 ska erbjudas digitalt kvitto på sina köp.


Varje gång ett köp går igenom i kassan på mataffären skrivs ett kvitto ut – många väljer att inte ta det och det slängs direkt i papperskorgen. 

Nu vill ICA minimera papperskvittona och istället satsa på digitala kvitton. Från och med nästa år hoppas företaget att alla deras kunder som har ett ICA-kort ska kunna få sitt kvitto digitalt. 

En av fördelarna till digitala kvitton är att det ska bli smidigt för kunderna att hålla reda på sina inköp och hantera returer.

– Att få sitt kvitto digitalt är inte bara ett enkelt sätt att få ordning på sina kvittohögar, det är också en helt klar fördel ur ett miljöperspektiv. Vi räknar med att antalet utskrivna kvitton kommer att halveras under en femårsperiod. Det innebär många ton mindre papper, säger Peter Muld, digitaliseringsansvarig på ICA i ett pressmeddelande. 

Ska testas i utvalda butiker 

För ett halvår sedan började innovationshubben ICAx och Kivra att gemensamt arbeta fram en lösning för digitala kvitton. Resultatet av arbetet är en oberoende plattform i Kivras system, där även företag som inte tillhör ICA-gruppen kan använda om de ansluter sig. 

– ICA är Sveriges största kvittoutförare och tack vare vårt samarbete kan vi satsa stort på att digitalisera landets alla kvitton. Vår målsättning är att det blir en ny standard på marknaden för digital kvittohantering som gör kvittohanteringen smidig för både kunder och företag, säger Stefan Krook, medgrundare och affärsutvecklingschef på Kivra, i pressmeddelandet

Lösningen kommer att testas i utvalda ICA-butiker vid årsskiftet och de kunder som fortfarande vill ha ett papperskvitto kommer att få det. 

Ica
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du ICA-kund?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.