Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sommarprognosen: Väntas bli varmt i år igen

- 09/05/2019, 22:31 -

Snart är sommaren äntligen här! Med den ser det ut som att både solen och värmen kommer att märkas med sin fulla närvaro – i alla fall under juli och augusti.

Sommaren 2018 är en sommar som sent kommer glömmas – inte bara på grund av fotbolls-VM som fick hela landet att sitta på helspänn, utan även den extrema värme som höll i sig över Sverige och bland annat resulterade i flera stora skogsbränder. 

Och redan nu är det många som undrar: Kommer det bli lika varmt i sommar igen? 

Enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen kommer större delen av sommaren bjuda på soligt och varmt väder – och det kan komma redan i slutet av maj eller i början av juni!

Klassisk midsommar

Men då blir det bara en liten provsmak på vad som komma skall senare i sommar. För någon vecka in i juni spår Cohen att det blir lite ostadigare och kallare.

– Det mest sannolika är att vi får en klassisk svensk sommar lagom till midsommar med regnskurar på sina håll, säger Nitzan Cohen, till SVT Nyheter.

Högre temperaturer väntar

När vi kommit halvvägs in i sommaren väntas temperaturerna att stiga och solen visa sig allt oftare. Då ser det ut som att flera högtryck avlöser varandra, något som väntas hålla i sig under juli och augusti.

– De enskilda år bakåt i tiden som bäst motsvarar förutsättningarna vi har i år har haft sin varmaste period från mitten av juli men med tyngdpunkt i augusti. Men det kan förstås bli precis tvärtom, säger Nitzan Cohen till SVT Nyheter.

Kan komma mer regn

Med sol och värme kommer torka. Det finns risk att delar av landet även i år drabbas av skogsbränder, kanske framförallt östra Sverige. 

Däremot menar Cohen att något som skiljer sig från den kommande sommaren jämfört med den i fjol, är att det i år är större chans till mer regn än förra året. Detta eftersom värmeåskväder och regnskurar drar in söderifrån. 

Längtar du efter sommaren?