Så påverkades Sverige av Tjernobylolyckan
Så påverkades Sverige av Tjernobylolyckan - Foto: Efrem Lukatsky AP/TT

Tjernobylolyckan – så påverkades Sverige av det fruktansvärda

Olyckan i Tjernobyl inträffade för 35 år sedan. Vi har läst mycket om den och förödelsen efteråt. Men hur påverkade olyckan Sverige? Det reder Nyheter24 ut.


Den 26 april 1986, en dag mänskligheten sent kommer att glömma. Just detta datum, för 35 år sedan utanför staden Prypjat i Ukraina, inträffade den förödande olyckan som vi idag kallar för Tjernobylolyckan.

Men vad var det egentligen som hände och hur påverkade olyckan Sverige? Det reder Nyheter24 ut.

Sarkofagen över reaktor 4. Bildkälla: Henrik Montgomery TT/TT

Så inträffade olyckan i Tjernobyl

Självaste olyckan skedde den 26 april 1986 natten mot lördag klockan 01.23.45 lokal tid. Det var efter en rad av tester, där personal behövde stänga av flera säkerhetssystem, som reaktor 4 exploderade.

Det var en explosion som med sin kraft bland annat blåste bort taket och på vis spred ett moln med radioaktiva partiklar över Europa.

Sveriges roll i avslöjandet

Men hur påverkades då Sverige av olyckan i Tjernobyl? Det är faktiskt så att Sverige och kärnkraftverket Forsmark spelade en central roll i det hela.

Eftersom de sovjetiska myndigheterna valde att lägga locket på efter olyckan så var Sverige och Europa fortfarande ovetande om vad som hade skett.

Den 28 april, alltså två dagar efter explosionen, märkte arbetare på Forsmark i Sverige att något inte stod rätt till då utrustningen på kärnkraftverket upptäckte radioaktivitet på en anställd, skriver SVT.

De började evakuera Forsmark, men insåg redan runt lunch att strålningen inte kom från det egna kärnkraftverket. Istället kunde Forsmarksledningen fastslå att det förmodligen hade hänt en olycka i Sovjetunionen.

Kärnkraftverket Forsmark. Bildkälla: Forsmark/TT

Så påverkades Sverige

Det är svårt att säga exakt hur många som fick betala med sina liv på grund av olyckan runt om i världen. Uppskattningarna varierar mellan ett tusen och en miljon. Däremot står det klart att 134 av de som arbetade på kärnkraftverket i Ukraina drabbades av akut strålsjuka – av dessa avled 28 personer redan de första månaderna.

I Sverige landade cirka 5 procent av cesiumnedfallet från explosionen. Ett nedfall som än i dag finns kvar i skogen och bland dess djurliv.

Det mesta av nedfallet hamnade runt Gävletrakten och man såg bland annat att till exempel svampar och renlav sög åt sig farliga radioaktiva isotoper. 

På grund av detta så behövdes bland annat renköttet kontrolleras innan det fick säljas till allmänheten. Något som slog hårt mot rennäringen.

– 1986 var det ungefär 900 bequerel per kilo kött, och i dag har vi ett medelvärde på ungefär 300-350 bequerel per kilo. Så det finns fortfarande klart mätbara värden, sade docent Klas Rosén på Sveriges lantbruksuniversitet, till SVT 2011.

Rennäringen påverkades av nedfallet. BIldkälla: Magnus Hjalmarsson Neidemann SvD/TT

Radioaktiviteten i Sverige idag

Faktum är att djurlivet än i dag präglas av den fruktansvärda olyckan.

Under hösten 2017 rapporterades det att flera vildsvin hade höga halter av radioaktivitet som översteg 10 000 bequerel per kilo, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det vill säga långt över gränsvärdet för försäljning av viltkött, insjöfisk och svamp, som ligger på 1 500 bequerel per kilo.

Källa: Livsmedelsverket / Strålsäkerhetsmyndigheten

MER: 30 bilder som visar förödelsen efter Tjernobylolyckan

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.