Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Glädjebeskedet från SMHI – kommer värmen tillbaka!

- 13/05/2019, 17:18

Den kommande veckan ser ut att bjuda på ett riktigt härligt väder i stora delar av landet. Här är den senaste prognosen från SMHI!

Den senaste tidens väder har varit lite sisådär på olika ställen i landet och det kan nästan kännas som att april varit bättre än maj. Men oroa dig inte – nu ser värmen ut att göra comeback i stora delar av landet.

Nyheter24 kontaktade SMHI för att ta reda på hur vädret kommer att bli just där du bor.

– Vi är på väg in i en lite torrare period för de södra delarna av landet. Det som händer nuvarande veckan är att vi har ett högtryck som växer in från sydväst. Det gör att dels kommer att få in varmare luft över landet, men sen att det bidrar till att vi inte får in så mycket nederbörd, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, till Nyheter24.

I veckan väntas det sol på många håll!
I veckan ser det ut att kunna bli riktigt bra väder. BIldkälla: Hasse Holmberg Fotograferna Holmberg/TT

Risk för minusgrader under natten mot tisdagen

Men innan den efterlängtade och härliga värmen så ser vi ut att gå en riktig jobbig tisdag till mötes i vissa delar av landet. Det finns nämligen risk för minusgrader på sina håll.

– När högtrycket börjar röra sig in så blåser det ännu lite kyligare nordvästliga vindar över landet. Detta gör att natten till tisdagen kan komma att bli lite kylig. Vi pratar om nollgradigt till någon minusgrad i Norrland, Dalarna samt Värmland, säger Ohlsson och fortsätter:

– Även i Svealand och Götaland kan temperaturen falla en del och röra sig väldigt nära nollgradigt. Lokalt kan det då komma att bli frost.

Varm luft på flera platser i landet

Det är mot veckoslutet som temperaturerna ser ut att toppa i landet och enligt SMHI är det flera platser som tävlar om att kamma hem topptemperaturen under veckan.

– Fredagen ser ut som dagen där vi får in lite ytterligare varmare luft. Då är det en hård kamp mellan stora delar av landet om vart det kan bli varmast. Som det ser ut nu så finns det tendenser att det kan närma sig upp mot 20 grader i den nordvästra delen av Götaland och kanske även den västra delen av Svealand, menar Ohlsson.

"Där kan det röra sig om 20 grader eller mer"

Men den stora vinnaren i veckan ser, enligt de nuvarande prognoserna, ut att bli Norrland och kanske specifikt mellersta Norrland.

– Det är ännu lite osäkert, med det ser ut som att värmens tyngdpunkt kommer att läggas över mellersta Norrland. Runt Storsjön och bort mot Sundsvall och sen även norrut över Västerbotten. Där kan det röra sig runt 20 grader och kanske mer.

Maj har varit kallare än normalt

Känner du att du har frusit extra mycket under maj? Ja då är det inte så konstigt. Enligt SMHI har det faktiskt rätt så mycket kallare den här månaden jämfört med andra år.

– Medeltemperaturen under månaden har varit runt en till fyra grader lägre än normalt. Det är nästan som att vi har haft apriltemperaturer i maj. Sammantaget ligger vi under den normala temperaturen i stort sett över hela landet, förklarar Ohlsson och fortsätter:

– Så har man tyckt att maj har varit kyligt, så är det inte bara för att april kanske kändes som extra varm.

Kommer du att sola i helgen om tillfället ges?