Skulle dra ut tand – fick nervskador och hamnade i respirator

- 15/05/2019, 14:20 -

Efter att en tandläkarstudent på Tandläkarhögskolan i Umeå drog ut en patients tand drabbades patienten en allvarlig infektion. Patienten hamnade i respirator, fick nervskador i ansikte och käke, och fick opereras tre gånger.

Ett tandläkaringrepp slutade illa för en patient på Tandläkarhögskolan i Umeå. Efter att patienten fick en tand utdragen av en tandläkarstudent drabbades hen av en allvarlig infektion. 

Personen har efter händelsen fått nervskador i ansiktet och käken och behövts opereras vid tre olika tillfällen.

– Det är mycket allvarligt, säger Ulf Söderström, chefstandläkare på Tandläkarhögskolan, till SVT.

Symptomen på patientens infektion ska bland annat ha varit feber och svårigheter att svälja. Trots att man påbörjade en penicillinbehandling blev patientens tillstånd värre. 

Till slut tvingades patienten söka akutsjukvård och lade i respirator på intensivvården.

Lex Maria-anmälning har gjorts

En anmälan har upprättats efter händelsen och enligt den gjordes ingreppet med en teknik som är förknippad med vissa risker, bland dem spridning av bakterier. I anmälan skriver man även att det finns risk att patienten får bestående men.

– I det här fallet har det tagits ett avsteg från rutinerna och det kan vara orsaken, men det är inte riktigt klarlagt. Nu går vi igenom vilken metodik man ska använda i samband med den här typen av operation, säger Ulf Söderström, till SVT. 

Behöver inte bero på erfarenhetsbrist "Kan hända vem som helst"

Söderström förklarar att det är en av de allvarligaste sakerna som kan inträffa inom tandvården. Samtidigt vill han betona att händelsen inte uppstått som ett resultat av bristfällig erfarenhet. 

– Det kan hända vem som helst med lite otur och det behöver inte nödvändigtvis bero på att man inte följt riktlinjerna utan det kan hända ändå. Men vi måste bli bättre på att se tidiga signaler när det håller på att sprida sig infektioner, säger Ulf Söderström till SVT

Fler tandvårdsartiklar? Kolla in: 

5 saker som kan lindra din tandvärk

Har du dragit ut en tand?