Fredag 28 Jan
Stockholm

5 saker som lindrar din tandvärk

Skrikande kvinna, tandvärk.
Har du tandvärk? Här är 5 huskurer som kan hjälpa dig lindra den. Foto: Shutterstock (Montage)

Har du tandvärk? Här är 5 saker du kan göra hemma för att lindra värken tills du kan ta dig till tandläkaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om du någon gång har haft tandvärk så vet du att det kan vara riktigt jävla hemskt. Alltså, verkligen fruktansvärt. 

Och hur man än vrider och vänder på det så kommer du med allra största sannolikhet behöva boka in ett tandläkarbesök för att åtgärda det som gör ont. 

Men om det är så att du kanske måste vänta lite på att få komma in hos tandis så finns det faktiskt några saker som du kan testa under tiden för att lindra smärtan. 

Ibuprofen 

Tandvärk är ofta en kombination av inflammation och värk. Därför kan ett receptfritt läkemedel hjälpa till att lindra smärtan. 

För just tandvärk är det bäst att använda sig av ibuprofen istället för paracetamol, då ibuprofen motverkar både inflammationen och smärtan, medan paracetamol endast lindrar smärtan, enligt Vårdguiden.

På apoteket kan du exempelvis köpa Ipren eller Ibumetin om du har ont i tanden, då båda läkemedel innehåller Ibuprofen. Har du allergier? Läs alltid igenom läkemedlets innehållsförteckningen för att säkerställa dess innehåll. Var också noga med att ta rätt dosering!

Vitlök

Det kanske är så att du inte har något smärtstillande hemma? Då kan du prova att krossa en vitlöksklyfta och breda ut den över tanden. Om det är så att värken beror på bakterier så finns det en bra chans att vitlöken lindrar smärtan.

Bildkälla: Unsplash

Forskning visar faktiskt att vitlök innehåller ett bakterie- och virusdödande ämne som påminner om antibiotika. Det allra bästa är att använda sig av vitlökskoncentrat eller vitlöksextrakt – vilket inte alltid är det lättaste att få tag på.

Om du vill göra ditt egna vitlökskoncentrat så kan du låta några vitlöksklyftor dra sig i olivolja ett tag, och sedan krossa dem, enligt Healthline

Saltvatten

Något som du enkelt kan göra är att koka upp lite saltvatten och använda det som munskölj. Salvatten höjer PH-värdet i munnen vilket gör det svårare för bakterier att föröka sig, enligt Livestrong.

Skölj med olja

Forskning visar att att flera oljor har bakteriedödande egenskaper. Därför kan du prova att röra runt kokosolja i munnen mellan 10 till 20 minuter. Värm kokosoljan lite så att den smälter och blir flytande, innan du gör på samma sätt som du skulle göra med vanlig munskölj. 

Har du inte kokosolja? Då kan du använda dig av sesamolja eller solrosolja. Kom ihåg att spotta ut oljan efteråt och inte svälja den. 

Tugga på kryddnejlika

Kryddnejlikor innehåller ämnet eugenol, som har antiseptiska och lokalbedövande egenskaper och som också används inom tandvården när man gör tillfälliga fyllningar. Därför kan du prova att tugga på några stycken och sedan låta dem "vila" vid den värkande tanden. Du kan spotta ut dem efter ett tag. 

Förhoppningsvis får du hjälp av dessa tips. Men det är viktigt att förstå att de bara är tillfälliga. Det enda sättet att se till att allt är som det ska med dina tänder är ju faktiskt att besöka tandläkaren. 

Håller du tandborsten rätt när du borstar tänderna? Med allra största sannolik är svaret nej. Läs här om hur du håller tandborsten på rätt sätt.

Har du haft tandvärk?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela