Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här är det vita luddet som flyger runt i luften just nu

- 20/05/2019, 16:22 -

Är det pollen, sälg eller är det snö? Ja, vad är egentligen det här vita luddet som flyger omkring i luften? Det reder Nyheter24 ut.

Den senaste tiden har många människor i södra Sverige uppmärksammat att något sorts vitt ludd flugit omkring i luften helt okontrollerbart. 

Det har spekulerats mycket i vad luddet egentligen är – somliga har trott att det varit snö, maskrosor eller något annat. Men vad är det egentligen? Det reder Nyheter24 ut.

Aspträd
Aspträd. Bildkälla: Fotograferna Holmberg

Beror på stark blomning

Jo – så här ligger det till. Det vita "luddet" som flyger omkring i luften är inget mindre än frön. Fröna kommer från sälg, vide och pil och har samlingsnamnet salix. Snart kommer det även frön från asp som luddar ned luften ännu mer.

– Det här vita luddet är frön som flyger omkring från främst sälg och pil och det kommer att bli mycket mer av den varan, säger Pia Östensson, pollenbiolog på Naturhistoriska riksmuseet, till UNT.

Men varför är det så mycket ludd just nu? Enligt Östensson så beror det på att vi haft en extra stark blomning i år. Därför är det så många frön som blivit befruktade.

Ludd i luften
Vad är det egentligen som flyger i luften? Bildkälla: Wikimedia Commons

Ingen fara för allergiker

Om du är orolig över någon extra allergisk reaktion så kan du vara lugn. Dock så kan du som hundägare uppleva några fler nysattacker än vanligt.

– Nej, men jag har hört hundägare som berättat att deras hund får in luddet i nosen och nyser lite, avslutar Pia Östensson till UNT.

MER: Lider du av pollenbesvär? Här är fem tips för att stilla besvären

Har du sett det vita luddet?