Det här är det vita luddet som flyger omkring i luften
Det här är det vita luddet som flyger omkring i luften - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT & Wikimedia commons

Det här är det vita luddet som flyger runt i luften just nu

Är det pollen, sälg eller är det snö? Ja, vad är egentligen det här vita luddet som flyger omkring i luften? Det reder Nyheter24 ut.


Den senaste tiden har många människor i södra Sverige uppmärksammat att något sorts vitt ludd flugit omkring i luften helt okontrollerbart. 

Det har spekulerats mycket i vad luddet egentligen är – somliga har trott att det varit snö, maskrosor eller något annat. Men vad är det egentligen? Det reder Nyheter24 ut.

Aspträd. Bildkälla: Fotograferna Holmberg

Beror på stark blomning

Jo – så här ligger det till. Det vita "luddet" som flyger omkring i luften är inget mindre än frön. Fröna kommer från sälg, vide och pil och har samlingsnamnet salix. Snart kommer det även frön från asp som luddar ned luften ännu mer.

– Det här vita luddet är frön som flyger omkring från främst sälg och pil och det kommer att bli mycket mer av den varan, säger Pia Östensson, pollenbiolog på Naturhistoriska riksmuseet, till UNT.

Men varför är det så mycket ludd just nu? Enligt Östensson så beror det på att vi haft en extra stark blomning i år. Därför är det så många frön som blivit befruktade.

Vad är det egentligen som flyger i luften? Bildkälla: Wikimedia Commons

Ingen fara för allergiker

Om du är orolig över någon extra allergisk reaktion så kan du vara lugn. Dock så kan du som hundägare uppleva några fler nysattacker än vanligt.

– Nej, men jag har hört hundägare som berättat att deras hund får in luddet i nosen och nyser lite, avslutar Pia Östensson till UNT.

MER: Lider du av pollenbesvär? Här är fem tips för att stilla besvären

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett det vita luddet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.