Tisdag 15 Jun
Stockholm

Gratis kontantuttag kan bli ett minne blott

Bankomat
Kontantuttag kan komma att kosta pengar. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT, Martina Holmberg / TT

I dagsläget är det gratis att ta ut kontanter vid en bankomat, men snart kan det komma att ändras. Bankomat vill att staten tar över hanteringen för uttagsautomaterna, men regeringen vill inte det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det är ingen nyhet att vi allt mer går mot ett mer kontantfritt samhälle – vi swishar, betalar med kort och hanterar fakturor med bank-id. 

Under andra halvåret 2018 tog svenskarna totalt ut 47 miljarder kronor, vilket är en ökning på två miljarder kronor jämfört med första halvåret. Dock är det en kraftig minskning som också minskar över tid. 

För dig som tar ut kontanter på bankomaten kan det snart börja att kosta! Anledningen till det är att Bankomat vill att staten ska ta över ansvaret för uttagsbankomaterna – men regeringen vill inte, rapporterar Svenska Dagbladet. 

– Det bästa sättet att få en uthållighet i kontantförsörjningen är att staten tar ett ansvar för infrastrukturen. Det är inte vettig samhällsekonomi att man låter privata aktörer sköta det, säger Bankomats vd Nina Wenning till SvD. 

Dyrare att upprätthålla uttagsbankomaterna 

I dagsläget har Bankomat över 1 700 kontantautomater runt om i landet som inte utnyttjas på det sätt som de önskar. Samtidigt som antalet uttag sjunker varje år, blir det dyrare att hålla tjänsten igång  – för varje uttag.

Regeringen vill inte ha hand om bankomaterna

Bankomats önskan att staten och regeringen tar över ansvaret för bankomaterna ser inte ljus ut. 1 januari 2020 väntas nämligen en ny lag börja gälla som innebär att bankerna får ansvaret att upprätthålla infrastrukturen, vilket gör att frågan om uttagsavgifter blir aktuell. 

– Vi har flaggat för att vi tror att det är det som blir konsekvensen. Det finns ett samhällsintresse för att ha den här infrastrukturen kvar men den kostar pengar. Har vi kostnader måste vi också kunna ta ut en avgift och sedan får kunden själv välja om man vill betala med kort, kontanter eller swish, säger Nina Wenning till Svenska Dagbladet

Då kan avgiften införas

Enligt Nina Wenning är det Bankomats kunder, alltså din bank, som bestämmer när den eventuella avgiften införs och hur stor den i så fall kommer att bli för dig.

Tycker du att det bör kosta att ta ut kontanter?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela