Elsparkcyklar
Transportstyrelsen om elsparkcyklar: "Ska inte vara i trafiken" - Foto: Stina Stjernkvist/TT, Kallestad, Gorm/TT

Transportstyrelsen om elsparkcyklar: "Ska inte vara i trafiken"

Under torsdagskvällen omkom en 27-årig man i Helsingborg efter att ha krockat med en bil när han färdades på en elsparkcykel. Nu vill Transportstyrelsens utredare att dessa sparkcyklar ska bort från trafiken.


Under det senaste året, och framför allt de senaste månaderna, har antalet elsparkcyklar bokstavligt talat exploderat i storstäderna. I Malmö finns det ungefär 700 stycken och i Stockholm finns det fler än dubbelt så många – omkring 1 500 elsparkcyklar finns att hyra. 

I samband med att fler sparkcyklar finns att hyra ökar även olyckorna. Senast igår, på torsdagskvällen, omkom en 27-årig man i Helsingborg när han färdades på en elsparkcykel. Enligt TT ska mannen ha kommit i hög fart från en backe och krockat med en bil. 

Nu menar Transportstyrelsens utredare Hans Cassepierre att elsparkcyklarna inte ska få vara i trafiken något mer.

– Vi har tyvärr bara väntat på att det skulle komma en allvarlig olycka, och så klart är det extra tragiskt att någon omkommer, säger han till TT.

Flera patienter i veckan på sjukhusen

Akutmottagningen i Malmö har uppgett att det varje vecka kommer in patienter som skadat sig i samband med att ha åkt elsparkcykel. Sankt Görans sjukhus i Stockholm får in minst en patient per dag som har skadat sig.

– De har alla möjliga skador. Det jag sett mest är ansiktsskador, tandskador, olika frakturer i armarna och en hel del huvudskador eftersom man sällan bär hjälm, säger Emma Hjelm, sjuksköterska på S:t Görans sjukhus, till Dagens Nyheter.

Ska inte få vara i trafiken

Men vad klassas egentligen elsparkcykeln som? Just den här frågan är ett stort problem. Enligt Transportstyrelsens utredare Hans Cassepierre klassas det varken som en elcykel eller som en moped. 

– Vi är av uppfattningen att det (red anm. elsparkcykeln) är ett fordon som inte ska vara i trafiken. Det här är något annat. Om de ska användas måste de uppfylla kraven för eldriven cykel, och om de inte gör det är det ett fordon som inte får användas i trafiken, säger han till TT.

Han menar vidare att det nu är upp till polisen att bestämma om det ska vara fortsatt tillåtet eller inte att köra elsparkcykel. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att elsparkcyklar bör förbjudas i trafiken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

1 timme sedan
Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.