Byte av färg?
Nytt förslag: Byt till olika färger på registreringsskyltarna - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT, TT/Transportstyrelsen

Nytt förslag: Byt till olika färger på registreringsskyltarna

Det man snackar om just nu är olikfärgade registreringsskyltar. Tanken är inte att det inte endast ska vara fint för ögat. Nej, anledningen är att det ska underlätta för räddningspersonalen vid olyckor.


Idag ser, som vi ju vet, registreringsskyltarna på bilar likadana ut. I Sverige ser kombinationen ut på så vis att det är tre bokstäver och tre siffror som skapar ett registreringsnummer. 

Men under 2019 infördes nya registreringsskyltar i vårt avlånga land, för någon gång skulle ju siffer- och bokstavskombinationerna ta slut. Här kan du läsa mer om de nya registreringsskyltarna och vilka bilar som man kommer kunna se bära dem.

Förslaget om nya utseendet för registreringsskyltarna

Men nu är det snack om ett nytt förslag om utseendet för registreringsskyltarna, nämligen att byta färg på dem. Anledningen? För att underlätta för räddningstjänsten.

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vill nu se olika färger på registreringsskyltarna. Tanken med det är att skyltarna snabbt ska visa räddningstjänst och brandmän som anländer till en trafikolycka vilket bränsle som fordonet är tankat med.

Det är ju faktiskt inte så lätt alls för räddningspersonal att avgöra vilken typ av drivmedel som de olycksdrabbade fordonen har.

Så, det är alltså för att höja säkerheten bland brandpersonal som de själva kommit med förslaget om olikfärgade registreringsskyltar. Ja, skyltarna ska alltså ha olika färger beroende på vilket drivmedel som hör till fordonet.

Det skulle alltså kunna ge en indikation på vilken typ av räddningsinsats som behövs men också vilket säkerhetsavstånd som krävs vid olyckan. 

Gasdrivna bilar kan explodera

Hur kom detta på tal? Jo, gasdrivna bilar som kan explodera är ett problem, men även elbilar har ett slags dilemma kring sig. 

– Jag är orolig både för min egen säkerhet och mina medarbetares. Vi går mot något som vi inte vet vad det är. Den gasen (från brinnande elbilar, reds anm) är extremt giftig och kan ta sig igenom kläderna och sedan tas upp av huden. Då hjälper inte det andningsskydd som vi vanligtvis har på oss. Det kan ge förödande konsekvenser med dödlig utgång, säger Tommy Carnebo, samordnare för kommunikationsolyckor vid Södertörns brandförsvar, till SVT Nyheter.

Det olikfärgade skylt-förslaget har nu tillslut nått MSB som tittar närmare på det.

– Vi har pratat med Transportstyrelsen om den här frågan. Vi tittar nu på om det finns möjlighet att byta färg på registreringsskyltarna för att snabbt kunna fastställa vad det finns för risker med en räddningsinsats, säger Erik Egardt, metod- och teknikutvecklare på MSB, till SVT.

Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du körkort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.