Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Datumet bestämt: Då kommer de nya registreringsskyltarna

- 14/01/2019, 17:34

De gamla numren kommer att behållas, men om du vill ha det nya kan det bli dyrt. Den 15 januari kommer de nya registreringsskyltarna att införas, men dock endast för nya bilar.

Att nya registreringsskyltar på svenska bilar kommer att införas har vi vetat länge men det har länge varit mycket oklart när de nya skyltarna ska fasas in. Här kan du läsa vad vi tidigare har skrivit

Redan i höstas pratades det om att registreringsskyltarna höll på att ta slut på grund utav ökad bilhandel under 2018. Nu har maxtaket på 12 miljoner uppnåtts och den 15 januari lanserar Transportstyrelsen den nya skylten med tre inledande bokstäver och sedan två siffror med en bokstav på slutet. 

Registreringsskylt
Den nya registreringsskylten. Bildkälla: Transportstyrelsen

Om du vill vara först

Men när den första bilen rullar med den nya skylten går inte att säga, berättar Christofer Kärrdahl, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen, för Nyheter24.

– Nej, det vet vi inte exakt. Den först skylten tillverkas nu på onsdag, men det är osäkert när den används.

Om du verkligen vill ha den nya registreringsplåten på din bil då? Du kanske till och med vill vara först. Ja, då kan det bli en dyr historia. Du får nämligen köpa en helt ny bil, och inte ens då kan du vara säker.

– Gamla registreringsnummer återanvänds. När en bil skrotas så kan det registreringsnumret återanvändas igen efter ett år. Men till en början så är det en stor chans att du får den nya registreringsnumret, säger Kärrdahl.

Att ändra alla registreringsnummer i Sverige är inget man gör bara sådär. Senaste gången det skedde var 1972 då man bytte ut det gamla systemet, där olika bokstäver markerade från vilket län bilen tillhörde. När man nu lägger till en bokstav i det nuvarande systemet ökas antalet möjliga kombinationer från från 12,1 miljoner till hela 39 miljoner, enligt Teknikens Värld. Så det kommer dröja innan vi får se nästa ändring i de svenska registreringsskyltarna.  

Samma som Litauen

Flera användare på Teknikens Värld diskuterar om den svenska registreringsskylten är tråkig och opersonlig. Den är till exempel nästan exakt samma som Litauens och Ungerns, och är lätta att förväxla. Men att återgå till det gamla svenska systemet anser Christofer vore omöjligt. 

– Det är inte ett alternativ. Till exempel när man flyttade så fick man gå och få ett nytt registreringsnummer hos länsstyrelsen dit man hade flyttat, vilket både är en enskild kostnad och en stor kostnad för staten, avslutar Christofer Kärrdahl till Nyheter24.

Nyheter24 har tidigare skrivit om ord du inte får ha på din registreringsskylt. Har du koll på vilka? Läs mer om det här.

Vill du att man ska kunna se på registreringsskylten vart i Sverige bilen kommer ifrån?