Stockholm
Efter värmeböljan: Här blir det eldningsförbud – i hela länet - Foto: Janerik Henriksson/TT, Andersen, Aleksander/TT

Efter värmeböljan: Här blir det eldningsförbud – i hela länet

​Tills vidare blir det inga grillade korvar, i alla fall inte om du bor i Stockholm och vill slå upp en eld i skogen. Orsak? Länsstyrelsen har utfärdat eldningsförbud i hela Stockholm från och med söndag.


Eldningsförbud hit och eldningsförbud dit – tar det aldrig slut?

Ett nytt eldningsförbud gäller tills vidare från och med söndag klockan 16.00 i Stockholm. Anledningen till förbudet är för att det råder hög risk för brand i skog och mark. Vilket kanske gör förbudet lite enklare för alla grill-lovers där ute att förstå och acceptera?

Länsstyrelsen har utfärdat eldningsförbudet efter den galna värmeböljan som stockholmarna fått njuta av de senaste dagarna.

Kan riskera böter

Vad händer om man bryter mot eldningsförbudet och exempelvis drar igång grillen ändå? Svaret är enkelt: Man riskerar böter, oavsett om det är uppsåtligen eller av misstag.

Och beslutet togs inte från tomma intet, utan helt i samråd med Stockholms räddningstjänster och utifrån väderprognoser från SMHI.

Vad som innefattar ett eldförbud är att elda, grilla och bränna fast bränsle (typ kol, gräs och ved) utomhus.

VAR eldförbudet gäller och inte gäller

Ja, som tur är så är det inte helt kört ännu för de som älskar grillat käk. Det är fortfarande fullt tillåtet att grilla på egen tomt. Men om det ska få ske måste grillen som i så fall används inte kunna riskera någon som helst brandspridning.

Men som vi vet har ju inte alla människor en egen tomt. Så vad gäller för exempelvis grillplatser? Jo, det är också fortfarande tillåtet att grilla och elda på fasta grillplatser på allmän plats.

Så, vad innebär fast grillplats? Det är en eldplats som är avgränsad med obrännbart material samt med bred markyta som har grus eller liknande runt grillplatsen.

Källa: Expressen

Eld
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om att grilla?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.