Nu kommer värmeböljan till Sverige – men bara för några dar

- 29/06/2019, 15:36

Älskar du värmen och solen som kommit till Sverige? Passa på att njuta! I början av nästa veckan väntas kallare temperaturer och regn.

Sommaren visar sig från sin soligaste och varmaste sida. Under veckan har flera länder i södra Europa drabbats av extrema temperaturer som i ett par fall lett till döden. Bland annat dog en 17-årig kille i Spanien till följd av värmen. 

Under fredagen fick dessutom Frankrike ett nytt värmerekord – 44,3 grader celsius, vilket fick 4000 skolor att stänga igen, här kan du läsa mer om det

Och nu kommer värmeböljan till Sverige – i alla fall för ett par dar.

Uppemot 34 grader varmt 

Redan under lördagen blir det soligt och varmt på många håll i landet. Men under söndagen blir det HETT, framförallt i Götaland. 

– I sydöstra Småland kan det bli 32–33, kanske uppemot 34 grader. Årets högsta temperatur hittills hade Lund 26 juni, då var det 32,3 grader. Så visst kan det komma att bli ett nytt rekord, säger Erik Rindeskär, meteorolog på vädertjänsten Foreca, till Aftonbladet. 

Det varierar verkligen var i landet man bor. I Stockholm ser det ut att bli 25 grader och i mellersta Norrland ungefär 20 grader. De som bor i fjälltrakterna ser inte ut att få mer än någon plusgrad, och riskerar till och med att få snö. 

Kallfront på ingång

Tyvärr ser det ut som att kylan kommer att ta över hela Sverige i början av nästa vecka, även nere i södra Sverige. 

– Vi har en kallfront som börjar röra sig in över östra Götaland redan under kvällen i morgon och bakom kallfronten väntar svalare luftmassa, säger Rindeskär till Aftonbladet.

På tisdag förutspås temperaturen att sjunka ytterligare och det ser ut att bli mellan 10 och 15 grader. Då kommer moln och regn vara dominerande.