Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI:s nya rapport: Malmö dränkt i vatten ​redan om 80 år

- 02/07/2019, 12:10 -

SMHI varnar nu om mardrömsscenariot. Stora delar av Malmö kan vara under vatten –​ redan år 2100. Det visar en ny rapport om utsläppen fortsätter i samma takt och om vädret blir så extremt som man befarar.

Det är Malmös icke existerande landhöjning som kan ställa till det för staden i södra Sverige. Staden blir då extra utsatt om nu vattennivåerna skulle stiga – vilket befaras.

SMHI menar på att staden faktiskt kan få nästan en meter högre havsnivå, redan år 2100. Om det skulle ske, skulle det innebära att större delar av staden i sinom tid skulle vara under vattenytan. 

Värsta scenariot

SMHI har vid Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning tagit fram exempel på värsta scenariot som skulle kunna hända Malmö i dagens läge, och det är ingen rolig historia.

– Vi tittat på den högsta havsnivån som uppmätts innan en storm, på grund av exempelvis lufttryck och vindförhållanden, säger Åsa Sjöström, verksamhetsledare vid Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, till Malmö24.

Höjning på 180 centimeter

Studien menar på att om Malmö skulle drabbas av en storm skulle i dagsläget så kan det innebära en hel del problem, bland annat en höjning av vattennivån i havet söder ut i vårt avlånga land. Det skulle faktiskt rent av kunna orsaka en höjning av havsnivån på hela 180 centimeter.

Dessa 180 centimeter skulle rent teoretiskt kunna hända redan nu, visst är det högst osannolikt, men möjligheten finns, rapporterar Dagens Nyheter.

Så, vad skulle kunna hända om Malmö fick en högre vattennivå och samtidigt drabbades av en storm?

– En storm år 2100 skulle som värst kunna medföra en höjning med 265 centimeter över dagens medelnivå i Malmö, avslutar Åsa Sjöström till 24Malmö.

Något annat som kan påverkas av klimatförändringarna är tillverkning av champagnen. Ja, det är sant. Det kan faktiskt gå riktigt illa. Nyheter24 har tidigare rapporterat om det och det kan du läsa mer om här.

Är du en miljöhjälte?