Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Leverantören har slut på medicinen litium – tusentals drabbade

- 04/07/2019, 11:59 -

Litium är den främsta behandlingen av bipolär sjudom och är livsviktig för tusentals personer. Men nu har leverantören slut på preparatet.

Tusentals människor riskerar att drabbas nu när litium, den främsta behandlingen för bipolär sjukdom, är slut hos Sveriges leverantör. Detta är något som innebär att människor inte kan hämta ut sin livsviktiga medicin, skriver SVT.

"Dödlig sjukdom"

Läkemedlet beräknades först vara tillbaka i mitten av augusti, ett tidspann som för de drabbade skulle ha förödande konsekvenser.

– Det är en potentiellt dödlig sjukdom, där man framförallt dör för att man tar sitt eget liv. Man känner sig så hopplös, och livet blir så jobbigt, säger Mats Ek, ordförande i Expertrådet för psykiatriska sjukdomar, till SVT.

Att preparatet är slut hos leverantören betyder dock inte att medicinen är slut på alla apotek – men situationen är fortfarande allvarlig. Bland annat finns det risk för att människor med bipolär sjukdom återinsjuknar utan sin medicin, vilket kan leda till döden. 

Tillverkarens kommentar

Tillverkaren som ligger bakom medicinen har kommenterat situationen i ett pressmeddelande, där beklagar de situationen som uppstått.

"Vi måste tyvärr meddela att det uppstått en bristsituation för Lithionit 42 mg depottabletter, som har uppstått på grund av begränsad tillgång av den aktiva substansen lithiumsulfat", skriver Emma Bergwitz-Larsen, internationell produktchef för Karo pharma

Hon fortsätter:

"Vi jobbar för att påskynda processen. Vi beklagar verkligen det inträffade."

Under 2018 hämtade totalt 24 000 personer i Sverige ut litium åtminstone en gång. Något som antyder hur stort antalet drabbade är nu när leverantören har slut på preparatet. 

Insatt krisgrupp – begränsad leverans 

Senare under torsdagen rapporterar SVT att leverantören satt in en krisgrupp som arbetat med litiumbristen i flera dagar. Detta är något som även visat sig framgångsrikt till viss del. Karo pharma uppger att deras underleverantörer lyckats säkerställa viss leverans av den viktigt substansen litumsulfat och därför kan leverera medicinen litium till Sveriges apotek från och med imorgon, fredag. Men läget är fortfarande inte stabilt.

– Det är fortfarande en kritisk situation, och vi tar mycket allvarligt på den. På en vecka går det åt cirka 6 000 förpackningar, med 100 tabletter i varje. Detta kommer vi kunna göra tillgängligt i morgon och skicka till apotek, säger Christoffer Lorenzen, VD för företaget, till SVT.

Under nästa vecka uppskattar företaget att man kommer kunna leverera ytterligare 24 000 förpackningar med medicinen till den svenska marknaden.