Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI:s besked: Kallaste nätterna 50 år vänder det

- 05/07/2019, 10:50 -

Efter en varm början av sommaren har juli inletts med de kallaste nätterna på 50 år i delar av landet. Nu förklarar SMHI meterologen varför och avslöjar när värmen kommer tillbaka.

Juni månad bjöd på varma temperaturer och härlig sol – något vi inte sett mycket av de första dagarna i juli. Tvärtom har köldrekord slagits i delar av landet där julinätterna har varit kallare än på 50 år, skriver DN

Nu avslöjar SMHI-meterologen Moa Hallberg varför vi haft sådan kyla, och även när vi kan välkomna värmen tillbaka. 

Vandrande vindar 

Hallberg förklarar att det i veckan varit kalla temperaturer i hela landet men särskilt kyligt har det varit i Norrland och Lappland. Det är även dessa platser där köldrekord har slagits för juli månad, något vi kan beskylla vandrade vindar för.

– Det har dragits ner luft norrifrån som har gjort att det hamnat kall luft över hela landet, något som har gjort att temperaturen har sjunkit en hel del och att det under nätterna har varit kallt, förklarar Hallberg för Nyheter24.

Senast det var såhär kyligt i juli var 1972, och Hallberg menar att det troligtvis även då berodde på kalla vindar från norr. Som tur är vänder vindarna snart – bokstavligt talat alltså. 

Då kommer sommarvärmen tillbaka

Enligt prognosen kommer det fortsätta vara kallt veckan framåt men sedan kan vi förvänta oss sommarvärme igen, även om det inte riktigt blir så varmt som i juni.

– Då var det ju 30 grader i delar av landet och riktigt så varmt kanske vi inte får det, men sommarvärmen börjar komma tillbaka i slutet av nästa vecka som prognosen ser ut nu. 

Sola
Bildkälla: Anders Wiklund/TT

Läs även: Extrema värmeböljor blir allt vanligare

Längtar du efter värmen?