Värmebolja, Studie
Ny studie: Extrema värmeböljor kan bli allt vanligare - Foto: Johan Nilsson/TT

Ny studie: Extrema värmeböljor kan bli allt vanligare

Extremhetta. Under åren har flera värmeböljor svept över världen och enligt en ny studie kan det komma att fortsätta. Risken att extrema värmeböljor ska inträffa är minst fem gånger så hög i dag som för 100 år sedan.


Den svenska sommaren i fjol var minst sagt varm och bidrog till extremtorka och bränder på många platser i landet. I år har inte temperaturerna inte kommit upp i samma grader, i alla fall inte ännu. 

Men under förra veckan drog en värmebölja in över södra Europa. I fredags hade Frankrike den högsta temperaturen som någonsin uppmätts i landet – 45,9 grader. Det var i orten Gallargues-le-Monteux i södra delen av landet. 

Men frågan är: vad beror värmeböljorna på? Är det klimatförändringarna eller är det bara enstaka väderhändelser?

Det är klimatförändringarna. 

Ökad sannolikhet för värmeböljor i framtiden

Och vi kommer gå en framtid med fler värmeböljor. Ett internationellt forskarnätverk bakom World Weather Attribution har jämfört de höga temperaturerna i Frankrike förra veckan med hur det såg ut för drygt 100 år sedan – alltså innan människan börjat att påverka klimatet i den höga utsträckning som vi gör i dag. 

Studiens resultat visar att risken för att extrema värmeböljor ska inträffa är minst fem gånger så hög i dag som för 100 år sedan. 

Vetenskaplig metod 

Nu arbetar forskarna bakom World Weather Attribution med att ta fram olika metoder för att rent vetenskapligt kunna se hur klimatförändringarna gör att extrema väderhändelser mer eller mindre är troliga att inträffa.

För att ta reda på detta kombinerar man klimatobservationer med information om extrema väderhändelser. På så sett ska man också se om förutsättningarna för extrema väderhändelser ändrats på grund av vi människor, att vi orsakat global uppvärmning. 

Men ännu är studiens resultat inte vetenskapligt granskad, därför måste resultaten tolkas försiktigt. Men metoden ska enligt Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, ha stor betydelse för framtiden. 

– Om vi kan förstå skillnaderna i det som hänt fram tills nu och hur människan har påverkat klimatsystemet så kan det hjälpa oss förstå hur framtida förändringar kan se ut, vilket är väldigt viktigt nu när klimatet förändras så snabbt, säger han till SVT Nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för klimatet?
Tack för din röst!