Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sju män och två kvinnor dog i flygkraschen i Umeå – här är allt vi vet

- 15/07/2019, 10:22 -

På söndagseftermiddagen, 14 juli, kraschade ett mindre flygplan söder om Umeå. Här är allt vi vet om olyckan i nuläget:

Strax efter klockan 14 på söndagseftermiddagen inkom ett larm om att ett mindre flygplan har kraschat utanför Umeå. Här är allt vi vet om olyckan i nuläget: 

Då lyfte planet 

13.33 lyfter ett sportplan av modellen GippsAero GA8 Airvan från Umeå flygplats, enligt Swedavia.

Då kom larmet

Runt 14.10 på söndagen inkom det första larmet till SOS alarm. Strax därefter fick SOS alarm in flera samtal om ett flygplanshaveri över ön Storsandsskär, strax söder om Umeå flygplats. Vittnen såg även hur planet snurrade runt i luften och kraschade på ön.

Sju män och två kvinnor omkom 

Ombord på planet befann sig nio personer som samtliga var medlemmar i svenska fallskärmshoppförbundet. 15.51 på söndagen bekräftade Region Västerbotten för SVT att alla ombord har omkommit och även att anhöriga har underrättats. På en presskonferens under måndagen framkom att det var sju män och två kvinnor som omkom i kraschen. 

Där ifrån kommer de drabbade 

Polisen bekräftade att samtliga som var ombord på planet var boende i Västerbotten och Norrbottens län. Samtliga var även svenska medborgare, varav en hade dubbla medborgarskap. 

Polisen spärrar av 

Polisen har spärrat av platsen och polisen meddelar att det är ett brott att beträda området. 

Stöd 

Norrlands universitetssjukhus i Umeå går upp i stabläge under eftermiddagen. Region Västerbotten, Svenska kyrkan och Umeå kommun samarbetar samtidigt med att ge psykosociala insatser, bland annat genom att öppna lokaler på flygplatsen för anhöriga i behov av stöd. 

Polisen om vrakdelar 

17.45 på söndagen gick polisen ut med en begäran till allmänhet om att inte röra eventuella upphittade vrakdelar, istället ska man kontakta polisen på 114 14, skriver Aftonbladet

Orsaken okänd

Orsaken till olyckan är ännu okänd. Enligt TT kan det bli svårt att fastställa orsak då flygplan av denna modell saknar färdregistratorer, så kallade "svarta lådor". 

Utredning startar

Statens haverikommission har inlett en utredning kring olyckan. Under måndagsmorgonen besökte de olycksplatsen för första gången, utredning kan ta omkring ett år, skriver SVT

Haverikommissionens uttalande

Senare under måndagseftermiddagen kunde Peter Swaffer från Statens haverikommission berätta att delar av en vinge hade brutits av i luften.

– Det stämmer. En del av ena vingen fanns inte vid vraket utan den har hittats på annan plats. Den har brutits av i luften, sade han till DN.

Sjunde allvarligaste olyckan i Sverige 

Olyckan är den sjunde allvarligaste i Sverige, enligt TT. 

Läs även: Flygplan har kraschat utanför Umeå – nio personer döda