Forsvarsmakten-stams-for-att-forgiftat-vatten
Försvarsmakten stäms för att förgiftat vatten - Foto: Janerik Henriksson/TT, Johan Nilsson/TT

Försvaret stäms för att förgifta vatten – krävs på miljoner

Försvarsmakten stäms nu på miljoner. Det efter att Uppsala vatten upptäckt cancerframkallande ämnen i kommunens grundvatten – något de vill ha 225 miljoner kronor för.


Under flera år har Uppsala komun haft miljö- och hälsodebatter med försvarsmakten, bland annat om det brandskum som försvaret använder på deras övningsområden i kommunen. Dessa samtal har dock inte haft någon framgång.

Nu har kommunen upptäckt PFAS-ämnen i mark- och grundvatten, något de håller försvarsmakten ansvariga för. 

Kräver 225 miljoner kronor 

Kommunen har låtit en kalkyl göras över hur mycket det skulle kosta att sanera mark- och grundvatten från de cancerframkallande ämnena. En nota som slutar på totalt 225 miljoner kronor. Detta är även summan som kommunen kräver från försvarsmakten genom en stämningsansökan.

Försök till samtal 

Ämnena är inte bara farliga – de gör även att kommunbornas vatten- och avfallsavgift ökar, något kommunen inte tycker är rättvist. 

– Vi är inte överens med Försvarsmakten om att de har orsakat föroreningarna. Under flera år har vi haft samtal utan resultat. Vi behöver hjälp från rättslig instans för att komma framåt, säger Rafael Waters (S), ordförande för Uppsala vatten och avfall, till Uppsala Nya Tidning.

Försvarsmakten har avstått att kommentera ärendet. De svarar dock tidningen kort via ett mail: 

”Försvarsmakten har ännu inte yttrat sig över stämningsansökan från Uppsala vatten och avfall AB utan begärt anstånd hos domstolen till och med den 30 september. I och med att Försvarsmakten varken medgett eller bestridit stämningsansökan, än mindre angett skäl för sin inställning, kan vi inte uttala oss i ärendet.”

Läs även: Så många svenska badplatser kan vara förorenade

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.